Consiliul Suprem de Securitate se va întruni în ședință: Restabilirea polițiștilor de sector, printre subiecte

În cadrul ședinței de lucru de astăzi a fost discutată situația criminogenă din țară, iar pentru soluționarea acestei probleme stringente prim-ministrul, Ion Chicu a propus restabilirea în regim de urgență a Institutului polițistului de sector, care a fost desființat în urma reformei polițienești, de acum câțiva ani. Despre această propunere se va discuta în cadrul ședinței cu autoritățile publice locale și în cadrul Consiliului Suprem de Securitate.

Foto: UNIMEDIA

„Am făcut pe parcursul săptămânii trecute o analiză a situației, am rugat instituțiile statului să elaboreze în mod urgent un proiect prin care să restabilească Institutul Polițistului de sector. Din 2009 încoace, acest institut a fost desființat în linii mari. Noi nu mai avem polițiști de sector, care discută cu cetățenii, cu tinerii, care în mare parte sunt acei care au rămas fără părinți, care au plecat, iar ei au fost educați de bunei. Școala nu mai are acel rol de educator care îl avea odată și acești tineri au rămas fără suportul și atenția societății. Rolul respectiv îl îndeplinea polițistul de sector. Reforma poliției efectuată în 2011-2012 a scos aceast Institut, iar acum nimeni nu mai interacționează cu cetățenii, nu mai știu unde să sune în caz de probleme”, a declarat prim-ministrul.

Potrivit premierului Chicu, în scurt timp urmează să fie restabilit Insitututul polițistului de sector, polițiștii încadrați fiind responsabili de acțiunile cetățenilor din localitatea pe care aceștia o vor monitoriza.

„Noi am solicitat Ministerului în câteva săptămâni să pregătească acest program, noi vom restabili în fiecare localitate polițistul de sector, care va avea pașaportul fiecărui locuitor, va ști fiecare cu ce se ocupă, ce gânduri are, mai ales partea de tineret”, a precizat Chicu.

„Sunt necesare mijloace importante pentru aceasta, vom majora substanțial salariul, trebuie de atras multe persoane acolo, pentru că avem un polițist la patru sate și bineînțeles trebuie dotate în modul corespunzător. Acest subiect va fi discutat și la ședința cu primarii, și la ședința Consisiului Suprem de Securitate”, a mai adăugat șeful Executivului.

„Fără un lucru serios la etapa de prevenție, noi nu putem avea o dinamică pozitivă în această direcție”, a conchis Ion Chicu.

Amintim că în ultimele săptămâni au avut loc o serie de crime odioase în Republica Moldova, care au stârnit alertă națională. Este vorba despre cazul copilului omorât la Orhei de către un adolescent de 14 ani, tânărul de 23 de ani, împușcat mortal de către un angajat al Inspectoratului General de Carabinieri al MAI în satul Elizaveta, municipiul Bălţi, dar și crima de la Costești, unde un tânăr în vârstă de 20 de ani a fost bătut cu o cruzime ieșită din comun în seara de Revelion, de un grup de tineri, în urma căruia victima a murit pe patul de spital.


Pub