Explicațiile Guvernului pentru majorarea prețurilor la carburanți: „Nu suntem în comunism”

Evoluțiile prețului petrolului pe piețile internaționale și conflictul cu Iranul au influențat evoluția prețurilor. Acestea totodată, s-au mărit și datorită faptului că suntem într-o economie de piață, și nu în comunism. Aceste argumente le-a adus Ion Chicu, în calitate de motivare a scumpirii carburanților.

Foto: UNIMEDIA

„Evoluțiile prețului petrolului pe piețile internaționale, conflictul ăsta cu Iranul și alte argumente care au influențat evoluția prețurilor. Din păcate, Republica Moldova nu are în grădină petrol, noi tot importăm. Deci, prețurile se formează în linii mari pe piețile internaționale, este metodologia, etc”, a declarat Ion Chicu.

În același timp, motivația ar fi și aceea că agenții economici singuri măresc prețurile, fără a fi monitorizați de ANRE. În același timp, nu suntem în perioada sovietică când prețurile erau stabilite pentru câțiva ani înainte.

„A fost modificată cu un timp ceva în urmă și legea care reglementează stabilirea prețurilor. Până atunci ANRE-ul stabilea prețurile, acum agenții economici de sine stătător fac lucrul acesta. Noi o să analizăm modul în care s-a făcut acest lucru, dar evoluția prețurilor la produsele petroliere, mai ales că noi suntem în economie de piață, nu suntem în comunism când prețul este stabilit pentru 50 de ani înainte, este o evoluție firească. Este nevoie de maximă analiză și înțelegere a proceselor economice”, a conchis premierul.


Pub