Slusari cere convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară

Vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari și un grup de deputați cer convocarea Legislativului în ședință extraordinară, pentru a dezbate mai multe subiecte, printre care scumpirea costurilor la carburanți și a tarifelor la transportul interurban.

Foto: UNIMEDIA

Deputații semnatari solicită convocare în regim de urgență a sesiunii extraordinare a Parlamentului, cu o durată de 3 ore pentru audierea Ministrului Economiei și Infrastructurii, domnului Anatol Usatîi, precum și conducerii ANRE și a Consiliului Concurenții pentru:

1. A dezbate situația în domeniul transportării de pasageri în contextul majorării tarifelor la călătoriile cu transportul interurban.

2. A dezbate situația privind activitatea Ministerului Economiei și Infrastructurii la organizarea unor licitații pentru achizițiile publice pentru lucrările de reabilitare și modernizare a drumurilor.

3. A dezbate situația majorării recente a prețurilor la carburan

„Menționăm că scumpirea bruscă a biletelor de călătorie cu 25-45 % a afectat în primul rând cele mai defavorizate pături sociale, precum persoane cu dizabilități, studenți și pensionari. Aceste persoane sunt nevoite să folosească transport public interurban mai frecvent decât alte categorii ale populaţei.

A nu se omite şi faptul că din perspectiva accesului la servicii de sănătate, în condiţiile când multe spitale locale au fost închise, distantele la serviciile spitalicesti raionale cu mult mai lungi implică și costuri mai mari, acum, practic, pentru mulţi cetăţeni, imposibil de achitat.

Mai mult ca atât, recent, în spațiul public și pe adresa deputaților au parvenit informații privind încălcarea normelor juridice privind organizarea licitațiilor pentru achiziții publice pentru lucrările de reabilitare și modernizare a drumurilor, care sunt pornite fără acoperirea financiară și nu prevăd supravegherea tehnică.

La sărăcirea populației contribuie și scumpirea inexplicabilă și bruscă a carburanților, fără nici o justificare adecvată, care poate fi calificată drept acord anticoncurențial. Creșterea semnificativă a prețurilor la produsele petroliere va afecta economia țării și veniturile cetățenilor”, se transmite în cererea adresată Biroului permanent al Parlamentului.

Sesiunea ordinară de primăvară 2020 a Parlamentului începe la 3 februarie. O dispoziție în acest sens a fost semnată de Zinaida Greceanîi.

Data primei ședințe în plen a Parlamentului urmează a fi stabilită de către Biroul Permanent, după pregătirea proiectului ordinii de zi.

În conformitate cu Regulamentul Parlamentului, Legislativul se întrunește în două sesiuni ordinare pe an. Sesiunea de primăvară începe în luna februarie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii iulie. Sesiunea de toamnă începe în luna septembrie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii decembrie.


Pub