Șeful de întreprindere municipală cu cel mai mare salariu, despre scrisorile anonime care îl vizează: Am 2-3 gospodari care vor să-mi ia locul

O scrisoarea a angajaților întreprinderii Autosalubritate, care se plâng că primesc salarii mizere în comparație cu cele ale administrației a ajuns în vizorul primarului capitalei. Ion Ceban a cerut explicații de la directorul interimar al Regiei, în cadrul ședinței de azi a Primăriei.

„A apărut o scrisoare publică de la lucrătorii Autosalubritate. Șoferii se plâng că salariile sunt mult mai mici decât cele ale șefilor, iat tichetul este de 15 lei, nu de 45 ca la lucrători”, a anunțat edilul capitalei, solicitând o explicație din partea șefului interimar al Regiei, pe marginea acestui subiect.

Eugeniu Axentiev a declarat că plângerile angajaților au fost verificate și s-au dovedit a fi nefondate, iar autorii scrisorilor anonime transmise pe parcursul anului trecut și la începutul anului curent ar dori să îi ocupe fotoliul. „Cu părere de rău, au fost 8 scrisori anonime pe parcursul anului 2019, asta e a 9-a. Nu vreau să spun că problemele indicate nu sunt pe parcurs rezolvate. Chiar sâmbătă dimineață am avut discuții cu 120 de șoferi și hamali, despre evidența muncii, tichete, salarizare. La întreprindere este bine determinat un sistem de pontaj al lucrului efectuat de angajați. Salarizarea se efectuează în strictă conformitate cu legislația privind evidența întreprinderilor cu autogestiune și autofinanțare. În pofida faptului că în Moldova, scrisorile anonime nu ar trebui să fie examinate, am admis și Inspecția financiară și Direcția finanțe a Primăriei, să verifice. Nu s-au găsit încălcări grave în ceea ce ține de salarizarea angajaților. Ceea ce se vehiculează, că un specialist cu studii superioare, cu un stagiu de muncă de 20 de ani lucrați și în calitate de conducător și ca specialist primește mai mult decât un șofer care lucrează un an și are alte tarife pentru salarizare este și va fi”, a punctat acesta.

Șeful interimar al Regiei Autosalubritate l-a invitat pe primarul general să efectueze o vizită în lipsa sa, să se întâlnească cu angajații și să își facă o impresie despre situația reală la fața locului. „Noi suntem deschiși, nu spunem că toate problemele sunt rezolvate, dar contractul colectiv de muncă, condițiile de muncă sunt permanent în vizorul conducătorului. Am, cu părere de rău, 2-3 gospodari care se văd conducători acolo și pe parcursul a 7-8 luni au scris de toate și despre toate. Se folosesc toate metodele pentru a declanșa o contrapunere între director și colectiv. Nu voi permite să fie așa ceva. Colectivul este stabil, lucrează, suntem la autogestiune, suntem profitabili, ne gândim și la alte metode de a obține venituri. Cineva vrea război, război nu va fi”, a subliniat Eugeniu Axentiev.

Primarul nu s-a arătat convins de argumentele prezentate: „Cum vine că sunt tocmai 9 scrisori? Nu iese fum fără foc. Ceva este acolo, poate să existe și conflicte interpersonale, și lupta despre care spuneți, dar problema cea mai mare este că oamenii au pierdut încrederea în autorități și imaginea acestora este știrbită pentru că unora le este frică să vorbească, altora - să recunoască”.

Ion Ceban a anunțat că va efectua o vizită la Regia Autosalubritate, fără a anunța, deocamdată, când va avea loc acest lucru. Totodată, el a mai menționat că angajații unor astfel de întreprinderei trebuiesc protejați, mai ales cei care lucrează în teren, fiind și remunerați prost.

La mijlocul lunii decembrie anul trecut, consiliera Platformei DA Aliona Mandatii a publicat un document potrivit căruia, majoritatea șefilor de întreprinderi din cadrul Primăriei Chișinău au salarii de la 9.000 până la circa 50.000 de lei. Conform actului, cea mai mare leafa o încasează Eugeniu Axentiev de la Autosalubritate (45 de mii de lei), urmat de Dorin Ciornîii de la Regia Transport Electric, ce câștigă lunar un salariu mediu de 23583 de lei.


Pub