Ce urmează să se întâmple cu procurorii care au gestionat defectuos dosare în ultimii patru ani

Potrivit procurorului general Alexandr Stoianoglo, ține de competența Consiliului Superior al Procurorilor să inițieze demiterea procurilor care au gestionat defectuos dosare. La etapa actuală, în urma controalelor efectuate la PA și PCCOCS, au fost inițiate proceduri disciplinare pe numele unor procurori vizați.

Foto: UNIMEDIA

„În privința mai multor procurori a început procedura disciplinară. Cu regret, procurorul general nu are dreptul să concedieze procurorii. Este o procedură de durată și se desfășoară prin instituțiile respective de pe lângă Consiliul Superior al Procurorilor. În afara de aceasta, multe din aceste fapte vor fi examinate în mod procesual-penal.

„O parte din aceste dosare au fost deja examinate de către instanțele de judecată. O parte se află în procedura de examinare. În cazul în care vor fi depistate încălcări, procurorii vor interveni cu poziție separată”, a mai precizat Stoianoglo.

Menționăm că una din competențele Consiliului Superior al Procurorilor este de a „face propuneri Procurorului General privind numirea, promovarea, detașarea sau suspendarea procurorilor în condițiile Codului de procedură penală și ale prezentei legi, precum și privind eliberarea din funcție a procurorilor”.

Astăzi, procurorul general a prezentat rezultatele verificărilor realizate la Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale. Potrivit lui Stoianoglo, prin activităţile PA și PCCOCS, care au vizat încălcări flagrante ale drepturilor fundamentale ale omului, „Republica Moldova a fost tratată de o bună parte a societăţii într-o perioadă de mai mulţi ani ca un stat poliţienesc în care oamenii au trăit cu simţul fricii faţă de organele de drept apreciate ca inchizitorii”.


Pub