Management defectuos în cadrul Direcţiei generale educație, tineret și sport din capitală

   2287

Primăria municipiului Chişinău informează că la nivelul conducerii Direcției generale educație, tineret și sport (DGETS) au fost depistate nereguli privind gestionarea corectă a domeniului educațional din capitală.

Declarații în acest sens au fost făcute luni, de primarul general, Ion Ceban, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale.

Edilul a menționat că în urma informațiilor acumulate, în prezent mai multe instituții de educație timpurie activează în lipsa autorizației sanitare de funcționare. De asemenea, zilnic în adresa municipalității parvin petiții, în care părinţii se arată nemulțumiţi de colectările ilicite de bani în instituții.

Totodată, în unele instituții de învățământ primar și secundar s-au depistat un șir de abateri: suprasolicitarea grupelor; nerespectarea meniurilor-tip aprobate pentru alimentație; neasigurarea cu apă potabilă calitativă la robinet în unele grădinițe; lipsa apei calde menajere, a produselor de igienă în unele instituții preuniversitare și mobilier neadecvat vârstei copiilor.  

Ion Ceban a menționat că de activitatea conducerii DGETS sunt nesatisfăcuți și unii manageri ai instituţiilor de învăţământ, care consideră că sporurile salariale sunt acordate după criterii subiective. Mai mult, unor conducători ai instituţiilor de învăţământ le-a fost retras, or micșorat sporul salarial.

„Constat că a fost instituit un regim de teroare prin intermediul revizorilor și controalelor în instituții, iar unii angajați au fost sancţionați fără a se ține cont de legislație. Eu nu voi permite sa vă bateți joc de copiii şi corpul didactic din capitală", a menţionat primarul general, Ion Ceban.

În context, primarul general a solicitat șefului Direcției generale educație, tineret și sport, Rodica Guțu să-și prezinte, benovol, demisia din funcție ca urmare a acuzațiilor care i se aduc referitor la administrarea defectuoasă a domeniului educațional.

Ion Ceban a dispus efectuarea unei analize asupra controalelor efectuate în subdiviziunile DGETS, scopul acestora și legalitatea sancțiunilor aplicate de către Rodica Guțu.