00:22:18 29.03.2024
Stiri

Spune una, dar face alta. Putin respinge ideea liderilor pe viaţă, ca în epoca sovietică

Știri 20.01.2020 08:31 Vizualizări1238 Autor: Ziarul National
Spune una, dar face alta. Putin respinge ideea liderilor pe viaţă, ca în epoca sovietică


Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat, sâmbătă că nu doreşte ca Rusia să se întoarcă la practica din epoca sovietică de a avea conducători pe viaţă care au murit în funcţie fără o strategie de succesiune adecvată, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Comentariile preşedintelui Vladimir Putin, făcute la Sankt Petersburg în prezenţa unor veterani din cel de-al Doilea Război Mondial, survin la câteva zile după ce a dezvăluit o schimbare rapidă a sistemului politic care a dus la demisia lui Dmitri Medvedev din funcţia de premier şi a guvernului acestuia.

Vladimir Putin l-a desemnat, într-o mişcare surprinzătoare, ca şef al executivului pe directorul Fiscului, Mihail Mişustin, relativ necunoscut marelui public. Ruşii aşteaptă acum să afle care sunt miniştrii care îşi vor păstra funcţiile într-un nou guvern, notează Reuters.

Modificările aduse de Putin, care ar amenda constituţia pentru a crea noi centre de putere în afara preşedinţiei, au fost percepute la scară largă că îi dau posibilitatea liderului de la Kremlin să-şi extindă puterea odată ce părăseşte preşedinţia în 2024. El a dominat politica rusă, ca preşedinte sau ca prim-ministru, timp de două decenii.

Criticii îl acuză pe Putin, fost ofiţer KGB, că plănuieşte să rămână la o anumită capacitate şi după încheierea mandatului său. Ei îl suspectează că intenţionează să continue să deţină controlul asupra celei mai mari naţiuni din lume, care este, de asemenea, una dintre cele două mari puteri nucleare importante ale lumii.

În comentariile sale de sâmbătă, Putin, care a spus deja că doreşte ca mandatele viitorilor preşedinţi să fie limitate la două , deşi în prezent el se află la al patrulea mandat, a respins ideea preşedinţilor ruşi pe viaţă.

„În ceea ce priveşte mandatele (prezidenţiale) pentru a rămâne la putere înţeleg... că (îngrijorare pentru acest lucru) are legătură pentru mulţi oameni cu preocupări despre societate, stat şi stabilitate internă şi externă”, a declarat Vladimir Putin.

„Dar ar fi foarte îngrijorător să ne întoarcem la situaţia de la mijlocul anilor '80, când liderii de stat rămâneau la putere, unul câte unul, până la sfârşitul zilelor şi plecau din funcţie fără a asigura condiţiile necesare pentru o tranziţie a puterii. Aşa că ar fi mai bine să nu se revină la acea situaţie”, a spus preşedintele rus, notează Reuters, citat de Agerpres.

Perioada sovietică a fost marcată de o serie de lideri precum Leonid Brejnev, Iuri Andropov şi Konstantin Chernenko, care au murit cu toţii în timp ce se aflau în funcţie.

Duma de stat a votat, joi, în favoarea validării numirii lui Mihail Mişustin în funcţia de prim-ministru, propus de Vladimir Putin, cu 383 de voturi pentru şi 41 de abţineri. Nu a existat niciun vot împotrivă.

Premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, a anunţat miercuri că demisionează, în contextul unor schimbări constituţionale anunţate de preşedintele Vladimir Putin. Preşedintele Vladimir Putin a propus acordarea Dumei de Stat prerogativa desemnării premierului, a vicepremierului şi a miniştrilor, precizând că preşedintele va fi obligat să numească în funcţii persoanele desemnate.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md