Fosta ministră a Justiției, candidata PAS la funcția de deputat în circumscripția Hâncești

Irina Odobescu
20/01/2020
Foto: moldova.europalibera.org

Fosta ministră a justiției, Olesea Stamate, va candida pentru fotoliul de parlamentar, în circumscripția Hâncești, din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Potrivit liderei PAS, Maia Sandu, Stamate este candidatul „apartinic” și „o mare luptătoare pentru reforma justiției și combaterea corupției”. Cealaltă componentă a Blocului ACUM, PPDA și-a înaintat propriul candidat, reprezentantul diasporei Mihai Druță,  pentru alegerile din circumscripția Hâncești. 

„Astăzi am discutat și am decis cu colegii să propunem un candidat apartinic, pe Olesea Stamate și facem apel către alte partide pro-europene, în special către colegii de la Platforma DA, să susțină acest candidat, care are șanse foarte bune și va fi un deputat pe potriva așteptărilor cetățenilor. Olesea Stamate este ex-ministra Justiției, colegă în Guvernul pe care l-am condus, o mare luptătoare pentru reforma justiției și o mare luptătoare pentru combaterea corupție. Este specialist în drept, iar Parlamentul Republicii Moldova are nevoie de specialiști veritabili în domeniu”, a declarat  președinta PAS, Maia Sandu.

În declarația de avere și interese personale pentru 2019, Olesea Stamate a raportat venituri în mărime de peste 1,6 milioane din salariul său și al soțului. Candidata PAS a mai indicat câte o jumătate din două terenuri agricole, de 1,7 hectare, respectiv 28 de ari, o treime cotă parte dintr-un apartament de 70 de metri pătrați, precum și o jumătate dintr-o casă de 329 de metri pătrați, evaluată la 1,8 milioane de lei. Anul trecut familia fostei ministre a Justiției a intrat în proprietatea unui Porsche Macan, în valoare de peste un milion de lei. Stamate mai păstrează 88 de mii de euro la bancă.

Olesea Stamate a pierdut funcția de ministră a Justiției după ce Guvernul Sandu a căzut, ca urmare a adoptării moțiunii de cenzură înaintată de PSRM și susținută de PD. S-a întâmplat după ce Executivul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pentru noi modificări la Legea Procuraturii. Potrivit acestora, în locul comisiei de concurs, prim-ministrul ar fi cel care selectează lista scurtă pentru înaintarea candidaților la funcția de procuror general către CSP. Anterior Stamate, a anulat rezultatele concursului pentru selectarea candidaților la funcția de procuror general, care ar fi fost viciat.

Alegerile parlamentare noi vor avea loc la 15 martie. Funcțai de deputați din partea circumscripției nr.38 Hâncești a rămas vacantă, după ce deputatul Partidului Democrat, Alexandru Botnari, a renunțat la fotoliul de deputat la data de 5 decembrie, pentru a putea prelua mandatul de primar al orașului Hâncești. Demisia democratului a fost votată unanim de membrii Legislativului, iar Botnari a anunțat că părăsește și formațiunea care l-a adus în Parlament.

Irina Odobescu
20/01/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii