Alexandr Stoianoglo, despre dosarul privind finanțarea PSRM: „A fost reluat de PA, sub presiunea mass-media”

Julieta Savițchi
20/01/2020

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, acuză Procuratura Anticorupție că ar fi tergiversat intenționat investigarea unei cauze penale privind finanțarea ilegală și spălarea banilor de către unii fruntași ai PSRM, pornit încă în 2016. El susține că dosarul a fost reluat „sub presiunea majoră a mass-media”. Declarațiile au fost făcute luni, în cadrul unei conferințe de presă.

„Dosarul privind finanțarea PSRM este unul extrem de voluminos și complex. A început în luna iunie 2016 și a durat pestre trei ani. A fost făcută numai o acțiune de urmărie penală în 2016 și una în 2017, dar în 2018 și în 2019 niciuna, trezind interes doar când au existat anumite evenimente social-politice promovate de anumite grupuri de interese, inclusiv și de unii procurori care au fost responsabili  de ineficiența anchetei până în prezent”, a precizat procurorul general.

Cât privește dosarul penal pornit în baza înregistrărilor video de la negocierile din iunie 2019 dintre Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc, procurorul general l-a calificat drept „un episod distinct, care a vizat mai mulți membri ai PSRM și a fost examinat de PA cu dispunerea neînceperii urmăririi penale. Ulterior soluția dată a fost anulată și dispusă reluarea urmăririi penale doar sub presiunea politică majoră realizată prin intermediul mass-media în lunile noiembrie-decembrie 2019. Ca rezultat, procesul penal a fost reluat”, a precizat Stoianoglo.

Procurorul general a menționat că Viorel Morari a dispus exercitarea urmăririi penale de un grup format din 28 de procurori și 38 de ofițeri de urmărire penală și investigații, iar comasarea celor două dosare penale privind finanțarea PSRM s-ar fi produs cu încălcarea prevederilor Codului de Procedură Penală.

Deși susține că nu s-a implicat sub nicio formă în dosarul privind finanțarea PSRM, Alexandr Stoianoglo a comunicat că acesta a fost supus verificărilor în urma unei plângeri depuse de președinta Parlamentului și a Partidului Socialiștilor, Zinaida Greceanîi. Potrivit procurorului general, în urma verificărilor, „au fost constatate nenumărate încălcări procesuale”.

Amintim că, la 2 decembrie 2019, Viorel Morari a ordonat comasarea dosarului privind finanțarea externă a Partidului Socialiștilor, intentat în iunie 2019, cu un alt dosar, din 2016, în care mai mulți fruntași socialiști sunt bănuiți de spălarea banilor în proporții deosebit de mari.

Julieta Savițchi
20/01/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii