Petro Poroșenko, citat în calitate de martor în legătură cu mai multe cauze penale, de Biroul Statal de Anchete al Ucrainei

Biroul Statal de Anchete al Ucrainei (GBR) a anunţat sâmbătă că l-a citat pe fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko pentru a face declaraţii în calitate de martor în legătură cu mai multe cazuri penale, informează EFE.

Foto: КП в Украине

Poroşenko - care a deţinut funcţia de preşedinte al Ucrainei în perioada 2014-2019 - urmează să se prezinte să dea declaraţii în zilele de 21 şi 24 ianuarie şi a fost avertizat că, în cazul în care refuză să o facă, va fi adus în faţa anchetatorilor cu poliţia.

GBR nu a precizat despre ce cazuri este vorba.

În decembrie 2019, pe baza unui denunţ împotriva lui Poroşenko, GBR a deschis o anchetă pentru trădare, speţa fiind semnarea acordurilor de la Minsk din 2015 pentru soluţionarea conflictului din estul Ucrainei, transmite Agerpres.

Denunţul a fost făcut de avocatul Andrei Portov, fost şef al administraţiei fostului preşedinte Viktor Ianukovici, înlăturat din fruntea statului la începutul anului 2014 de revolta care l-a adus la putere pe Poroşenko.

Acesta nu este primul denunţ al lui Portnov împotriva lui Poroşenko. În iunie 2019, Portnov l-a acuzat pe fostul şef al statului ucrainean de spălare de bani şi evaziune fiscală în cazul vânzării companiei de construcţii navale şi armament „Kuzniţa na Ribalskom”.


Pub