„România va fi foarte atentă cu cine va lucra în Moldova”. Ambasadorul Daniel Ioniță: Americanii fac drumuri, românii fac grădiniţe, iar moldovenii votează cu Rusia

Ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, susţine că autorităţile române vor fi foarte atente cu cine vor lucra în Republica Moldova în timpul apropiat și vor finanţa doar proiecte concrete, la nivel local, scrie TVR Moldova. Asta deoarece moldovenilor nu li se explică de fapt cine oferă banii cu ajutorul cărora au fost renovate școli, grădinițe și alte obiecte de importanță socială, iar ei cred că sursele financiare vin din Rusia. Diplomatul a făcut declarațiile în cadrul unei vizite la Bălţi, unde a avut o întrevedere cu oamenii de afaceri din regiunea de nord.

Foto: IPN/Elena Covalenco

„Cel puţin o perioadă vom fi foarte atenţi cu cine vom lucra, pentru că vrem ca cei care să fie beneficiari cu adevărat a acestor proiecte să fie cetăţenii Republicii Moldova. La Chişinău când ajungi, vei fi surprins chiar şi ca diplomat străin să vezi câte vile frumoase, câte maşini scumpe circulă, în condiţiile în care salariul în Republica Moldova este foarte mic. Este o discrepanţă uriaşă şi cu toate aceastea de fiecare dată se cer bani dinafară”, a subliniat ambasadorul României în Republica Moldova.

Diplomatul s-a arătat întristat de o solicitare a unui profesor de biologie din Bălţi, care a cerut bani de la Guvernul României pentru a amenaja o Grădină Botanică în oraş. „Eu mă aşteptam de la dvs. întrebări legate de ce se întâmplă uneori la vamă, cu transporturile care stau uneori prea mult acolo, ce să facem ca să avem mai multe puncte de trecere cu proceduri simplificatea", a răspuns Daniel Ioniţă. Potrivit unui studiu realizat de Institutul Republican Internaţional, cetăţenii moldoveni cred că cel mai mult a investit în Republica Moldova Uniunea Europeană (47% din investițiile totale). Pe locul doi s-a clasat Rusia, cu 27%, pe locul trei - SUA, cu 5%, iar România - abia pe ultimul loc, cu 4%. „Am venit astăzi de la Chişinău pe drumul către Soroca. La un moment dat, am văzut un panou mare pe care scrie că a fost construit cu ajutorul cetăţenilor americani. Circul des prin Republica Moldova, nu am văzut nicăieri vreun panou că acest obiectiv a fost construit cu banii din Rusia", a menționat ambasadorul român, amintind despre mai multe investiții concrete făcute de țara vecină în Moldova, printre care și renovarea a aproape o mie de grădiniţe.

„Chestia aia de proiecte punctuale finanţate de România ca după aceea să nu să se ştie, am înţeles. Mă doare sufletul şi am primit întrebări din România – ce faceţi, de ce finanţaţi grădiniţe în Republica Moldova, când aveţi grădiniţe nefinanţate în România. Anul trecut am avut o situaţie jenantă şi dezastruoasă, când un copil a căzut într-o hazna, fiindcă era în curtea şcolii. Cu toate astea, Guvernul României a finanţat multe obiective, aici, în Republica Moldova, fără ca să primim măcar un cuvânt de mulţumire”, a precizat Daniel Ioniță.

De asemenea, autoritățile de la București au donat peste 190 de microbuze şcolare pentru toate raioanele Republicii Moldova, iar anual, mii de liceeni, studenţi şi masteranzi basarabeni primesc burse din România și locuri gratuite în taberele de odihnă. Țara vecină a făcut investiții substanțiale și în domeniul medical de la noi, precum și în cultură, iar faptul că aceste lucruri nu se cunosc l-a nemulțumit pe diplomatul român.

„Fostul ambasador al SUA ştiţi ce spune, americanii fac drumuri, românii fac grădiniţe, iar moldovenii votează cu Rusia”, a punctat Daniel Ioniţă.

Anterior, și ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat că sprijinul oferit până acum de România Republicii Moldova, inclusiv cel financiar, nu va mai fi la fel, urmând a fi reorientat, în funcție de acțiunile concrete ale noului Guvern de la Chișinău, în frunte cu premierul Ion Chicu. Potrivit lui Bogdan Aurescu, ajutorul financiar „va trebui reevaluat și condiționat strict, fiind necesară ajustarea sa corespunzătoare în funcție de angajamentul real demonstrat de noul Guvern, în continuarea reformelor asumate mai ales privind justiția și administrația, respectiv prin Acordul de Asociere încheiat cu UE, respectiv acordul cu FMI”.


Pub