Platforma DA propune forțelor de dreapta un candidat unic pentru alegerile pe circumscripția Hîncești. Cine este acesta

Platforma DA ar putea să îl înainteze pe Mihail Druță drept candidat la alegerile parlamentare noi din 15 martie 2020 în circumscripția electorală uninominală nr. 38, municipiul Hîncești. Asta se va întâmpla, însă, doar dacă Druță va fi susținut și de alte partide de dreapta sau cel puțin de PAS, a declarat, pentru UNIMEDIA, Alexandr Slusari, liderul fracțiunii Platformei DA.

Foto: facebook/Mihail Druță

Inițial, propunerea Platformei DA era ca la alegerile de pe circumscripția Hîncești să fie înaintat Grigorii Cobzac, cel care a ocupat locul II la alegerile din februarie anul trecut, însă PAS, al cărui exponent este, a anunțat că acesta a refuzat oferta. „Săptămâna trecută am discutat cu cei de la PAS, am mers pe principiul aplicat la alegerile parțiale din 20 octombrie, în circumscripția unde cândva am avut candidat, pe 24 februarie, care a pierdut lupta, dar a demonstrat un rezultat frumos, în condiții ostile și necompetitive. Trebuie să mergem cu același candidat, așa cum la Nisporeni a fost Ion Terguță. Deci, am venit cu ideea să propunem persoana care a participat pe acea circumscripție, Grigorii Cobzac, care a avut un scor relativ bun. I-am întrebat pe colegii de la PAS, dat fiind faptul că domnul Cobzac este exponentul PAS-ului. Dna Maia Sandu ne-a comunicat că dumnealui nu dorește să candideze”, a relatat Alexandr Slusari, pentru UNIMEDIA.

Mai mult ca atât, susține Alexandr Slusari, Partidul Acțiune și Solidaritate ar înclina mai degrabă spre candidatura fostei ministre a Justiției, Olesea Stamate: „Am aflat că PAS decide care e candidatura lor și va fi înaintată Olesea Stamate, lucrul care îngreunează situația”. Pe de altă parte, nici Maia Sandu, nici Olesea Stamate nu au confirmat, deocamdată, aceste zvonuri.

Slusari spune că Platforma DA a decis să facă o repetiție pentru alegerile prezidențiale și să propună un candidat apartinic pentru scrutinul din circumscripția Hîncești: „În contextul primei oferte la prezidențiale, cu înaintarea unui candidat nepartinic, ne-am gândit să propunem un candidat care să fie agreat nu doar de Platformă și PAS, dar și de celelalte partide de dreapta. Prima variantă și cea mai potrivită este Mihai Druță - o persoană neafiliată nici unui partid și care în 2016 a susținut-o pe Maia Sandu la prezidențiale în diasporă, în 2018 a lucrat pentru Andrei Năstase la alegerile municipale, în 2019 la alegerile parlamentare iarăși a susținut-o pe Maia Sandu, apoi s-a întors și a lucrat în Chișinău pentru Andrei Năstase. Deci, este o persoană foarte activă, care fără niciun interes politic a făcut 4 campanii electorale. Este și un gest de respect pentru cei din diasporă, care deseori veneau cu ajutor pentru forțele pro-europene, decideau vectorul nostru politic și geopolitic, dar rămân nedreptățiți. Este și unionist, deci, sub toate aspectele trebuia să întrunească sprijinul nu doar de la Plaformă”.

Potrivit liderului fracțiunii Platformei DA, Mihail Druță ar fi de acord să candideze la alegerile pe circumscripția Hîncești, însă doar dacă va fi susținut de mai multe partide: „El mizează să fie candidat unic, nu are dorință să fie înaintat ca un candidat stric partinic, de exemplu de Platforma DA, mizează să fie susținut de mai multe forțe politice”.

Cum se va realiza această susținere nu se știe însă, odată ce Partidul Unității Naționale (PUN) l-a înaintat deja pe Vlad Țurcanu în calitate de candidat pentru scrutinul electoral din martie, iar Dorin Chirtoacă a declarat că ar putea candida pentru funcția de deputat din partea Mișcării Politice UNIREA, formată din cinci partide (Partidul Democrația Acasă, Partidul Liberal, Partidul Naţional Liberal, Partidul Popular Românesc, Partidul Uniunea Salvaţi Basarabia).

Slusari consideră că un număr mare al candidaților de pe dreapta politică va oferi mai multe șanse de câștig candidatului PSRM: „Trebuie să înțelegem specificul alegerilor pe circumscripții, turul II nu există și înghesuiala mare a partidelor de dreapta poate să aducă la consecințe grave, când va câștiga candidatul socialiștilor. Vor mai fi și candidați de la PD, PLDM cel mai probabil”.

„În situația în care va domina egoismul politic și canibalismul între forțele de dreapta, nu știm care va fi poziția lui Druță și a Platformei DA. Așadar, facem apel la rațiune și la consolidarea tuturor forțelor europene și naționale, că această concurență nesănătoasă poate să aducă câștig concurentului anti-european într-o zonă profund europeană”, a conchis președintele fracțiunii Platformei DA.


Pub