Preţurile la benzină şi motorină în Moldova, comparativ cu cele din alte țări din regiune

Deși prețul la carburanți a crescut în Moldova, în noaptea de joi spre vineri, cu 3-12%, acesta continuă să fie practic cel mai mic în regiune, cu excepția unor state precum Georgia, Rusia şi Belarus, scrie moldstreet.com.

Foto: arq.ro

Astfel, un litru de benzină A 95 în Republica Moldova costă în medie 0,97 de euro, în timp ce în Ucraina - 1,02 euro, România - 1,10 euro, Bulgaria - 1,11 euro, Lituania - 1,25 euro, Serbia - 1,27 euro, Albania şi Estonia - 1,41 euro, Grecia - 1,62 euro.

Doar în Georgia, Belarus şi Rusia preţurile sunt mai mici - 0,80 euro, 0,75 euro şi, respectiv, - 0,67 euro pentru un litru.

La motorină, diferenţele sunt chiar mai evidente. Dacă în Moldova, un litru de motorină costă 0,87 de euro, atunci în Ucraina, prețul este de 1,0 euro, în Bulgaria - 1,12 euro, în România - 1,14 euro, în Lituania - 1,18 euro, în Serbia, iar în Albania şi Grecia - 1,40 euro.

În Georgia, Belarus şi Rusia preţurile sunt mai mici - 0,83 euro, 0,75 euro şi, respectiv, - 0,68 euro pentru un litru.

Diferenţele de preţ se datorează în special politicii fiscale şi vamale ale statelor, dar şi faptului dacă acestea dispun de rezerve de petrol, fapt ce le permite să menţină preţuri mai mici.

Continuarea articolului pe moldstreet.com.

În noaptea de joi spre vineri, mai multe rețele de benzinării au afișat noi prețuri la pompă, care sunt cu 3-12% mai mari decât anterior.

ANRE a anunțat că nu a primit nici o informație privind modificările prețurilor pentru produsele petroliere de la operatorii de pe piață. Conform regulamentului în vigoare, în termen de 3 zile din data aplicării noilor prețuri, companiile trebuie să prezinte Agenției calculele care au dus la modificarea prețurilor la panou.

Iar unii experți spun că dacă prețul la petrol pe piața internațională nu va scădea în următoarele săptămâni, atunci se așteaptă o majorare de preț la benzină de cel puțin 50 bani/litru.


Pub