(foto) A expediat de 47 de ori CV-ul la cel mai bun restaurant din lume, ca să obțină o stagiere. Povestea bucătarului moldovean care nu renunță niciodată

V-ați imaginat vreodată că va fi nevoie să faceți de 47 de ori unul și același lucru doar pentru a vă realiza un vis? Anume așa a procedat un tânăr moldovean pasionat de gătit, care își dorea să fie acceptat în calitate de stagiar la cel mai bun restaurant din lume.

Foto: pavelzingan.md

Povestea lui Dumitru, moldoveanul care își spune bucătarul-călător, a început în Dobrogea, un sat din apropierea Chișinăului, în care a petrecut primii 7 ani din viață, după care s-a mutat cu familia în capitală. Când a atins majoratul a plecat pentru prima dată de acasă, la Odesa, unde a lucrat ca ospătar. „Abia acum îmi dau seama că fac parte din industria restaurantelor deja de 16 ani – toată viața mea conștientă”, ne-a relatat Dumitru.

„Prima mea experiență în ale gătitului a fost groaznică, însă atunci mă credeam un Zeu în domeniu”

Însă prima sa experiență în ale gătitului avea să fie abia la vârsta de 27 de ani, atunci când deținea un mic restaurant în capitală: „Am început să gătesc din nevoie. Aveam un restaurant mic și nicidecum nu puteam găsi un bucătar bun. Atunci am înțeles că este mai ușor să învăț singur această meserie decât să depind de cineva și am decis să merg acolo unde acest lucru se face cel mai bine - în Franța”.

De fapt, prima încercare de a găti i se va memora pentru totdeauna: „Am preparat ceva pentru iubita mea, eram încă în restaurantul meu. Abia acum înțeleg că a fost groaznic, pe atunci mă credeam Zeul gătitului. Domnișoara probabil mă iubea mult, pentru că a mâncat totul și a spus că îi place. Poate de asta m-a părăsit mai târziu”, povestește, mai în glumă, mai în serios tânărul.

Când a plecat pentru a doua oară din țară, era sigur de ceea ce vrea să facă – stagieri în cele mai renumite și bune localuri din Europa, să obțină experiență pentru a deschide, ulterior, un restaunt pe cont propriu.

„Să rămân om - acesta a fost cel mai dificil lucru în cursa pentru atingerea scopurilor”

Cea mai valoroasă experință a fost stagierea în restaurantul ce poartă numele renumitului bucătar-șef francez Paul Bocuse, spune Dumitru: „Anume la el am înțeles ce este cu adevărat o bucătărie – nu rețete și tehnici, ci organizare. Pentru această experiență am plătit foarte scump, cu sănătatea”.

Iar cel mai dificil lucru în perioada acumulării cunoștințelor și deprinderilor a fost să rămână om în această cursă pentru atingerea obiectivelor sale, să nu-și trădeze propriile principii: „Este o priveliște mizerabilă când oamenii din jur se distrug și se umilesc doar pentru a obține o creștere în carieră”.

A dus faima Moldovei în cele mai renumite restaurante din lume

Bineînțeles că are și el momente în care ar vrea să lase mâinile în jos, dar...: „Au fost și sunt așa situații, în care aș vrea să mă las dus de val și să trăiesc ca toți, dar mă plictisesc așa, scopul meu este să lucrez într-un restaurant în care vor fi fericiți și oaspeții și angajații, și unde pot împărtăși bucătăria mea cu oamenii”.

Ceea ce îl bucură pe Dmitri este faptul că a putut să facă Moldova cunoscută în cele mai bune restaurante din lume, „să știe toți că aceasta nu este o țară donatoare de forță de muncă ieftină pentru Europa și Rusia, ci o țară cu oameni harnici și talentați și că avem o bucătărie foarte gustoasă”.

Cum îi reușește să meargă cu încăpățânare spre realizarea scopurilor? Răspunsul este simplu: „Când eram încă mic și făceam karate mi-am dat seama că dacă vrei să câștigi ceva, trebuie să încerci din nou și din nou și mai devreme sau mai târziu vei obține acel lucru. Motivația mea principală este drumul pe care l-am parcurs deja și îmi va părea rău să mă opresc și să conștientizez că tot ce am făcut până acum a fost în zadar. Din aceste considerente, am o singură cale de urmat – înainte”.

„Am expediat CV-ul de 47 de ori ca să obțin o stagiere în cel mai bun restaurant din lume”

Perseverența a fost cea care l-a ajutat să își realizeze încă unul dintre marile scopuri – cel de a obține o stagiere în cel mai renumit restaurant din lume, conform topului 50 cele mai bune restaurante - Mirazur Mauro Colagreco: „Am expediat CV-ul de 47 de ori pe parcursul unui an și jumătate. Și imediat ce am început să lansez un nou proiect în Cipru, am primit scrisoarea cu datele perioadei de stagiere. Inițial am crezut că e o farsă și am sunat la ei. La celălalt capăt de fir au început să râdă în hohote atunci când au auzit strigătele mele de bucurie, după ce am înțeles că totul este real”, povestește entuziasmat Dumitru.

„Dorul de casă nu mă lasă! Dar întoarcerea este mult mai grea decât plecarea”

Și chiar dacă îi place foarte mult să călătorească, iar stagierile în diferite colțuri ale Europei îi permit să facă acest lucru, pe tânăr nu îl lasă dorul de casă: „Bineînțeles că îmi este dor de acasă, revin de 2-3 ori pe an și petrec câte 2-3 luni în țară”.

Iar dorul este tot mai intens: „În ultima perioadă mă atrage tot mai tare să mă întorc acasă. Dar ca să se întâmple acest lucru, trebuie să coincidă mai multe circumstanțe. De fapt, se dovedește că întoarcerea este mult mai grea decât plecarea”.

Și totuși, anume Moldova este colțul de rai în care Dumitru se vede fericit: „În următorii 5 ani mă văd acolo unde voi fi fericit și unde mă vor înconjura oameni pozitivi, care vor să crească, să creeze și să trăiască departe de stereotipuri. Sper că acest loc va fi casa mea – Moldova”.

Cum ar proceda dacă ar putea întoarce timpul înapoi? Aproape la fel, spune Dumitru: „Aș alege aceeași cale, dar aș face mult lucruri diferit, mergând spre scopul meu”.

Tânărul are cont de Facebook și de Instagram, unde își împărtășește experiențele din timpul călătoriilor și stagierilor sale, precum și cele despre proiectele realizate în țară.

Povestea tânărului moldovean care a cucerit cele mai faimoase restaurante / Sursa:pavelzingan.md
Tînărul bucătar care a cucerit cele mai vestite restaurante din lume / Sursa:facebook.com/dmitri.petrenko
Tînărul bucătar care a cucerit cele mai vestite restaurante din lume / Sursa:facebook.com/dmitri.petrenko
Tînărul bucătar care a cucerit cele mai vestite restaurante din lume / Sursa:facebook.com/dmitri.petrenko
Tânărul bucătar care a cucerit cele mai renumite restaurante / Sursa:facebook.com/dmitri.petrenko
Moldoveanul care a cucerit cele mai renumite restaurante / Sursa:facebook.com/dmitri.petrenko
Moldoveanul care a cucerit cele mai renumite restaurante / Sursa:facebook.com/dmitri.petrenko
Moldoveanul care a cucerit cele mai renumite restaurante / Sursa:facebook.com/dmitri.petrenko


Pub