Realitățile noului deceniu: „Tesla”, criptomonedele și roboți pentru explorarea selenară

PE SCURT

Va putea în noul an, Tesla să mențină ritmul anului trecut, marcat de volume record de vânzări? Cum cucerește criptomoneda Brikcoin investițiiler imobiliare? Și cum micile start-up-uri cuceresc cosmosul? Euronews a povestit despre realitățile noului deceiu.

Un nou test pentru „Tesla”

Grupul „Tesla” al lui Ilon Mask a intrat în 2020 cu cifre de vânzări fără precedent. Recent, el și-a lansat producția și în apropiere de Shanghai. Directorul companiei Ilon Musk a marcat începutul vânzărilor primelor mașini non-americane cu un dans incendiar și a promis să dinamizeze afacerile în China. „Intenționăm să continuăm să investim, să ne creștem investițiile în China, să producem acolo modele cunoscute, dar și modele zilei de mâine”, a spus el.

Compania a încheiat anul trecut pe o notă majoră: în trimestrul patru 2019 a vândut 112 mii de mașini, aducând astfel indicatorul anual de vânzări la 367 mii de mașini, care este de două ori mai mare decât în ​​2018.

Majorarea vânzărilor a coincis însă cu o perioadă de încercări serioase. „Tesla” a trecut prin reduceri de personal și prin verificări asupra sistemului său de pilot automat după trei accidente fatale. Și toate acestea – cu câteva luni înainte de planificata lansare a dronelor în stradă. În ciuda dificultăților, „Tesla” menține echilibrul, acțiunile sale au crescut cu 9,1%, iar capitalizarea sa de piață a depășit 70 de miliarde de dolari. În ciuda dificultăților, 

„Brikcoin”  împotriva crizei imobiliare

Dezvoltatorul britanic Brikcoin consideră că criptomoneda sa cu același nume, susținută de active, va depăși criza de pe piața locativă britanică. James Hare, fondatorul companiei, a declarat pentru Business Line că brickcoin a devenit  rezultatul interesului său îndelungat pentru imobiliare și tehnologie. Potrivit lui, cea mai acută problemă economică din Marea Britanie este criza de pe piața locuințelor accesibile.

„Sectorul locuințelor la prețuri accesibile este problema economică numărul unu din Marea Britanie Astăzi, avem aproape 2 milioane de oameni care stau în listă pentru achiziționarea de locuințe. Lista crește în fiecare zi. Timp de 20 de ani trebuie să construim peste trei milioane de case. Compania noastră este implicată în acest proces”, a menționat el.

„Ce ar însemna pentru un investitor să investească în Brickcoin?”. James Hare menționează că compania dispune de active. „La realizarea fiecărui proiect, compania păstrează dreptul de proprietate, transmițând în chirie imobilul autorităților locale pe un termen de 50 de ani. „Dar, așa cum am spus, dreptul de proprietate asupra clădirii rămâne în mâinile noastre. Obținem  profit din proprietatea noastră, ca orice alt dezvoltator. Astăzi, interesul pentru moneda brickcoin este evident, activitatea pieței din jurul acesteia crește. Cred că acest lucru se datorează faptului că suntem un dezvoltator de încredere în creștere rapidă “, a spus el. 

„Facem partea noastră de lucru împreună cu alți jucători care se ocupă și de tranzacțiile cu criptomonedă. Dorim să oferim clienților noștri oportunitatea de a se alătura procesului de importanță globală și de aplicare globală. Deci, după cum vedeți, planul nostru este mai mult decât simpla convertire a blocurilor de construcții în criptomonede”, a adăugat el.

Robot selenar pentru Marea Britanie 

Omenirea se pregătește să revină pe Lună, iar investițiile în explorarea spațială cresc rapid. Așa-numita „economie selenară” deschide noi oportunități pentru start-up-uri cu ambiții interplanetare. Unul dintre acestea, grupul Spacebit, speră să invite Marea Britanie să coboare pe suprafața Lunii deja în 2021.

Pavlo Tanasiuk, fondatorul și directorul companiei, spune: „Compania noastră are cinci ani. Lucrăm destul de mult timp, fără a fi cunoscuți publicului larg, iar acum a venit momentul să dezvăluim cele două proiecte captivante. Vorbim despre aparatul Space Moon River și, de asemenea, despre modulul de aterizare. Am construit primul aparat de aselenizare reutilizabil din lume, acesta poate fi lansat pe diferite părți ale Lunii. Lucrările au loc în Marea Britanie, iar testările vor avea loc în Emiratele Arabe Unite în primăvara acestui an. Astfel, încât să fie lansat în 2021.

„Credem în potențialul „economiei selenare”, credem în dezvoltarea ei, în posibilitatea de a extrage minerale de la suprafață chiar în viitorul apropiat. Luna poate fi o destinație foarte interesantă, de unde poți merge în altă parte. Spre Marte, de exemplu”, a spus acesta.

„În planurile companiei figurează lansarea roverului și apoi a modulului de aselenizare. Acest lucru va deschide posibilitatea de a dezvolta proiecte spațiale cu alte companii interesate și de explorarea Lunii. Partenerii noștri pot fi nu numai structuri private, ci și cele guvernamentale”, a adăugat el. 

Investitorii se așteaptă ca piața tehnologiei spațiale să ajungă la un trilion de dolari americani în 10 ani. O perspectivă care inspiră participanții sectorului în proiecte de anvergură.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.