Slusari, despre scumpirea carburanților: „Un acord de cartel din partea companiilor petroliere”

Deputatul Platformei DA Alexandru Slusari consideră că majorarea de astăzi a prețurilor la carburanți „este absolut nejustificată”.

Foto: UNIMEDIA

„În perioada 5-17 ianuarie 2019 prețurile mondiale la petrol s-au micșorat de la 69 la 64 dolari pentru un baril. Noi calificăm scumpirile actuale a benzinei, motorinei și gazului lichefiat drept abuz și un acord anticoncurențial/de cartel din partea companiilor petroliere, care ar afecta semnificativ economia țării și veniturile cetățenilor. În special, acest lucru afectează grav fermierii în ajunul noului sezon agricol. Poporul are un temei să protesteze impotriva acestor creșteri”, a scris Slusari.

Deputatul cere intervenția „de urgență a ANRE și Consiliului Concurenței, precum și convocarea promtă a ședinței Comisiei economiei, finanțe și buget pentru audierea acestor instituții”.

Astăzi, mai multe rețele de benzinării au afișat noi prețuri la pompă, care sunt cu 3-12% mai mari decât anterior. Astfel, preţul unui litru de benzină A-95 (cea mai populară) a crescut de la 18,65 lei la 19,20 lei, sau cu 3%.

Costul unui litru de motorină s-a majorat cu aproape 4%: de la 16,40 lei la 17,05 lei. Cel mai tare însă s-a scumpit gazul lichefiat, preţul căruia s-a majorat cu circa 12%: de la 9,85 lei la 11,05 lei.

Platforma DA / Sursa:Alexandru Slusari
Platforma DA / Sursa:Alexandru Slusari
Platforma DA / Sursa:Alexandru Slusari


Pub