Peter Michalko: „În Republica Moldova nu există forță politică ce ar pune la îndoială respectarea Acordului de Asociere”

Relația Uniunii Europene cu Republica Moldova depinde de respectarea condiționalităților impuse de UE prin Acordul de Asociere bilateral. În același timp, aceste condiționalități înseamnă dezvoltarea democrației, respectarea drepturilor omului și garantarea statului de drept, în special prin înfăptuirea reformei justiției și lupta cu corupția. De aceste condiții depinde dacă Republica Moldova va avea parte de finanțare externă, în urma aprobării viitorului Buget UE, pentru următorii șapte ani, iar la momentul actual, nu există forță politică în Republica Moldova care ar pune la îndoială respectarea Acordului de Asociere. Declarațiile au fost făcută de către ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, în cadrul emisiunii de la RTR Moldova cu Anatolie Golea.

Foto: https://sputnik.md/

Republica Moldova, la momentul actual nu are o forță politică ce s-ar împotrivi respectării Acordului de Asociere și angajamentelor stipulate în acesta, chiar dacă Republica Moldova a trecut printr-o criză politică și a fost învestit Guvernul Chicu.

„Ceea ce ține de relația cu noul Guvern, noi ne uităm din perspectiva priorităților lor. Nu este acum o putere politică în Republica Moldova, care să pună la îndoială Acordul de Aociere UE-RM”, a declarat ambasadorul UE în Republica Moldova.

Tototdată, ambasadorul UE în Republica Moldova a precizat că ceea ce a avut loc în 7-9 iunie anul trecut, trebuie să nu să se mai repede, iar actuala guvernare să pună accentul pe lupta cu corupția, reforma jusției și respectarea drepturilor omului.

„Lupta cu corupția este un proces continuu, care necesită timp, iar această luptă nu trebuie omisă, deoarece va submina democrația, drepturile omului și sistemul judiciar. După acțiunile din noiembrie, acest proces privind lupta cu corupția nu trebuie oprit. Vedem că noua guvernare are un plan de activitate până în 2023 și că nu vor să abandoneze ceea ce s-a început în iunie. Vedem că una din priorități e continuarea reformei justiției, ceea este important și subliniez acest fapt că este important cum acest proces trebuie să se desfășoare și că e importantă transparența cu care se fac modificările în Legea procuraturii și schimbările în sistemul justițiar”, a precizat ambasadorul.

În același timp, ambasadorul a precizat că s-a văzut în câteva rânduri cu membri din Guvernul Chicu și cu prim-ministrul în vederea unei colaborări bune în realizarea Acordului de Asociere bilateral.

„Eu m-am văzut cu Chicu și cabinetul de miniștri. Relația noastră este bazată pe Acordul de Asociere și implică actorii care au relație directă cu coordonarea și realizarea Acordului de Asociere”, a mai spus oficialul european.

Ceea ce ține de sprijinul financiar pentru Moldova în următorii ani, Peter Michalko a declarat că totul depinde de repsectarea condiționalităților de către actuala guvernare.

„În 2021 se elaborează următorul buget pentru 7 ani. Dacă Republica Moldova va beneficia de finanțare în continuare depinde de reformele pe care le va realiza, în special reforma justiției și progresele în această direcție”, a conchis ambasadorul UE.


Pub