Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Activitatea curentă a Centrului de găzduire a persoanelor fără domiciliu stabil

   2077

Primăria municipiului Chișinău informează că în prezent, la Centrul de găzduire a persoanelor fără domiciliu stabil din capitală sunt adăpostiți circa 50 de oameni pe timp de noapte și 25 pe timp de zi. De asemenea, solicitanții beneficiază de hrană caldă de 3 ori pe zi. Mai mult, beneficiarii sunt asigurați cu prânzuri și de către organizațiile de caritate din capitală.

Totodată, persoanele fără adăpost beneficiază de servicii de asanare și igienizare precum și de îmbrăcăminte, încălțăminte și produse de igienă.

Precizăm că în perioada 01.11.2019 - 31.03.2020, Centrul municipal de găzduire și orientare a persoanelor fără domiciliu stabil (din str. Haltei, 2)  prestează servicii non-stop, pe timp de zi și de noapte.

Capacitatea Centrului de găzduire și orientare a peroanelor fără domiciliu stabil este de 100 de persoane. 

Referitor la cazul privind adresarea la Primărie a două persoane nemulțumite de serviciile Centrului de găzduire a persoanelor fără domiciliu stabil, mediatizat recent, viceprimarul de ramură, Angela Cutasevici, a informat în cadrul ședinței operative săptămânale că administrația publică locală s-a autosesizat.

O comisie multidisciplinară a evaluat situația și s-a constatat că ambele persoane au viză de domiciliu în Chișinău. Persoana de sex masculin nu s-a conformat regulilor Centrului, dând dovadă de comportament neadecvat (agresiv) față de ceilalți beneficiari. Astfel, bărbatul a fost chemat să părăsească instituția. Cea de-a doua persoană dispune de locuință în capitală, iar din cauza conflictelor cu rudele obișnuiește să părăsească apartamentul și să se adăpostească la Centrul de găzduire. Recomandarea autorităților pentru acesta a fost să meargă acasă, pentru că dispune de loc de trai. Timp de 2 zile persoanele menționate nu au mai revenit la Centrul de găzduire. Cu toate acestea, autoritățile municipale vor continua să monitorizeze aceste cazuri.