Linkuri accesibilitate

Premierul Ucrainei și-a depus demisia. Președintele Zelenski a respins-o


David Arahamia, președintele fracțiunii parlamentare a partidului Slujitorul Poporului, care deține majoritatea în Rada de la Kiev, a declarat că nici el nu vede motive pentru a-l demite pe Honcearuk: „caii nu se schimbă în mijlocul râului”.

Prim-ministrul ucrainean Oleksi Honcearuk a trimis vineri o cerere de demisie către Președintele Volodimir Zelenski după ce în presa ucraineană a apărut o înregistrare audio în care Honcearuk și alți demnitari vorbesc despre incompetența economică a președintelui. Premierul a spus că înregistrarea ar fi, de fapt, un colaj din fragmente diferite rupte din context, dar trebuie să-și înainteze demisia din respect față de președinte.

Președintele Volodimir Zelenski a respins cererea vineri seară, declarând că vrea să dea încă o șansă premierului și guvernului actual.

Premierul Ucrainei și-a depus demisia. O va accepta președintele Zelenski?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:04 0:00

Conform legii, cererea de demisie a guvernului se trimite Radei Supreme, nu președintelui. Honcearuk a lăsat însă intenționat mingea în terenul președintelui Zelenski, reafirmându-și astfel public loialitatea față de șeful statului.

Analista Angela Grămadă, președinta Experts for Security and Global Affairs și autoarea vlogului „Ucraina în limba română”, crede că președintele este interesat în primul rând să afle cine a făcut publice înregistrările și de ce.

„Honcearuk a apărut în Rada ucraineană, unde a prezentat un raport, dar deputații s-au aprins mai mult de la cheltuielile bugetare pentru cabinetul de miniștri, adică de la salariile pe care și le-au stabilit miniștrii, decât din cauza acelor înregistrări falsificate. Iar dacă luăm în calcul că Zelenski le-a dat ordin instituțiilor de resort să organizeze o anchetă în termen de două săptămâni, vedem că el (...) este interesat să afle care este motivul acelor înregistrări audio, de ce au fost transmise în spațiul public și mai ales cine a făcut acest lucru. ”

Deși înregistrările audio au fost publicate de pe un canal nou creat pe Youtube, care a fost șters între timp, și distribuite prin canale de Telegram, Rostislav Hotin, redactor-șef la serviciul ucrainean al Europei Libere, afirmă că presa ucraineană are deja un suspect principal care s-ar afla în spatele acestui scandal.

Se vorbește că toate indiciile duc către Ihor Kolomoiski, un oligarh nu influent, dar hiper-influent aș zice...

„Se vorbește că toate indiciile duc către Ihor Kolomoiski, un oligarh nu influent, ci hiper-influent aș zice. Mai că s-a închipuit conducătorul Ucrainei după ce președinte a fost ales Zelenski, care lucrase la canalul lui de televiziune. Acum el crede că trebuie să primească ceva în schimb, fie să i se întoarcă Privatbank-ul, fie să obțină controlul asupra vreunui sector strategic al economiei sau niște întreprinderi. Și în genere crede că poate influența din umbră politica ucraineană. Zelenski înțelege asta, că asocierea cu Kolomoiski îi afectează imaginea și ratingul. Iar Honcearuk a declarat foarte clar că oligarhii nu trebuie să mai aibă nicio influență. De aceea se zvonește că anume Komoloiski este în spatele acestei mișcări. Poate Kolomoiski are candidatul său pentru premier, spre exemplu ministrul de interne Arsen Avakov, aliatul său. Dar încă nu știm nimic sigur”.

David Arahamia, președintele fracțiunii parlamentare a partidului Slujitorul Poporului, care deține majoritatea în Rada de la Kiev, a declarat că nici el nu vede motive pentru a-l demite pe Honcearuk: „caii nu se schimbă în mijlocul râului”. Arahamia a adăugat că partidul se va conforma oricărei decizii pe care o va lua președintele Zelenski.

XS
SM
MD
LG