Ucraina va primi cutiile negre ale avionului prăbușit pe 8 ianuarie, la scurt timp după ce decolase de la Teheran

avionprabusit
Foto: BBC

Ucraina va primi cutiile negre ale avionului de linie ucrainean doborât la 8 ianuarie, la scurt timp după ce decolase de la Teheran. Anunțul a fost făcut de Vadim Pristaiko, şeful diplomaţiei ucrainene.

„Echipa comună de anchetatori, compusă din iranieni, canadieni şi noi, va avea acces la cutiile negre la faţa locului. Ulterior, partea iraniană este pregătită să le transfere separat Ucrainei”, a indicat Vadim Pristaiko în faţa deputaţilor ucraineni, transmite agerpres.ro.

Ucraina a indicat miercuri că i-a solicitat oficial Iranului să trimită la Kiev cutiile negre ale avionului companiei Ukraine International Airlines, prăbuşit pe 8 ianuarie.

Potrivit Kievului, experţii trimişi la Teheran după catastrofă au obţinut deja acces fizic la aceste înregistrări de zbor, dar nu şi la conţinutul lor.

Anunţul accidentului a declanşat o furie populară împotriva regimului iranian, acuzat că a negat orice responsabilitate înainte de a admite o „eroare umană”.

Amintim că, după ce au refuzat iniţial să îşi asume responsabilitatea pentru incident, autorităţile de la Teheran au recunoscut abia sâmbătă că zborul PS 752 al Ukraine International Airlines a fost doborât de rachete antiaeriene trase de la o unitate a Gardienilor Revoluției. Ulterior, publicația New York Times a publicat un video în care se vede că avionul ucrainean de tip Boeing 737 a fost doborât de două rachete lansate de la o bază militară.

În urma acestei catastrofe aeriene, toate cele 176 de persoane aflate la bord și-au pierdut viața. Avionul a fost doborât în contextul în care Iranul se temea de represalii după ce atacase baze militare americane din Irak, ca ripostă la lichidarea de către SUA a comandantului militar iranian Qassem Soleimani.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente