Wikipedia, din nou accesibilă în Turcia, după doi ani și jumătate de când a fost interzisă total

Site-ul de cultură generală şi informaţii Wikipedia poate fi din nou accesat de către turci în urma unei decizi a regimului Erdogan, după doi ani de când a fost blocat pe teritoriul statului, informează Wikimedia Foundation.

Foto: TechCrunch

„Astăzi, la cea de-a 19-a aniversare a Wikipedia, am fost informați că accesul la site a fost restabilit în Turcia”, se arată în comunicatul companiei.

„Suntem încântați că oamenii din Turcia vor putea din nou să participe la cea mai vastă conversație despre cultura și istoria Turciei online și să facă din Wikipedia o sursă vibrantă de informații despre Turcia și despre lume”, spun reprezentanții companiei.

Turcia a anunţat decizia Curţii Constituţionale care redă accesul la enciclopedia online Wikipedia. Iniţial, accesul fusese restricţionat pentru utilizatorii turci de internet timp de doi ani. Curtea a spus că interdicţia încalcă dreptul la libertatea de exprimare şi a cerut să fie ridicată, scrie Adevărul.

Turcia a blocat site-ul în 2017, după ce Wikipedia a refuzat să elimine paginile pe care guvernul le-a găsit ofensatoare, inclusiv referiri la relația sa cu militanții sirieni.

O înaltă instanță din Turcia a decis la 26 decembrie 2019 că interdicția țării pentru Wikipedia este neconstituțională, acordând o victorie avocaților pentru libera exprimare la mai mult de doi ani și jumătate, după ce interdicția a fost impusă pe fondul unei represiuni asupra accesului la informații.

Curtea Constituțională a Turciei - cea mai înaltă instanță care ar putea analiza problema - a decis în favoarea Wikipedia, după ce avocații enciclopediei online au susținut că interdicția a încălcat dreptul la libertatea de exprimare, care este protejat de Constituția turcă, potrivit lui Stephen LaPorte, director juridic pentru Fundația Wikimedia, care conduce Wikipedia.

La 15 ianuarie, Wikipedia a împlinit 19 ani de la fondare.

Proiectul a început în limba engleză la 15 ianuarie 2001 la inițiativa lui Jimmy Wales și Larry Sanger. Ediția în limba engleză, cea mai dezvoltată dintre versiuni, a depășit în anul 2007 pragul de 2 milioane de articole, iar numărul de articole în toate limbile a depășit 9 milioane. Ediția în limba română are în prezent aproximativ 403000 de articole.


Pub