Dereck Hogan, despre indezirabilitatea lui Plahotniuc: SUA ar putea întreprinde acțiuni similare și în alte cazuri

Statele Unite ar putea întreprinde acțiuni similiare cu cele la adresa lui Vlad Plahotniuc și în alte cazuri, pentru a ajuta Moldova „în lupta pentru justiție”, a scris Ambasadorul SUA Dereck J. Hogan într-un editorial. Afirmația a fost făcută în contextul în care, recent, Vlad Plahotniuc a fost declarat indezirabil pe teritoriul SUA.

Foto: UNIMEDIA

„Statele Unite sunt în continuare solidare cu poporul Republicii Moldova în aspirațiile sale pentru un stat de drept mai puternic. Sancțiunile de săptămâna aceasta împotriva dlui Plahotniuc sunt prima acțiune de acest fel întreprinsă de Statele Unite în raport cu Republica Moldova, noi fiind pregătiți să mai întreprindem astfel de acțiuni, în același timp continuând acordarea asistenței economice și tehnice pentru a ajuta Moldova în lupta pentru justiție.

Cred că înțelegem cu toții că această luptă le aparține, în mod primordial cetățenilor Republicii Moldova, instituțiilor sale și conducerii pe care au ales-o. Astfel, le spunem oamenilor curajoși și puternici ai Republicii Moldova: nu vă mulțumiți cu nimic mai puțin decât acțiuni concrete contra corupției. Responsabilizați-vă liderii. De aceasta depinde viitorul – al dumneavoastră și al Republicii Moldova”, a scris Dereck J. Hogan într-un editorial pentru Ziarul de Gardă.

Statele Unite se așteaptă de la Republica Modlova la reforme credibile și transparente în domeniul justiției.

„Statele Unite au susținut inițiativele fostului Guvern de a reforma sectorul justiției, inclusiv verificarea credibilă, independentă a judecătorilor și procurorilor. Salutăm intenția declarată a Guvernului actual de a continua reformele respective și am încurajat liderii politici să consulte societatea civilă, partidele politice de opoziție, mediul academic și experții internaționali pentru a ajunge la un consens extins asupra direcției și scopului reformelor. Dezvoltarea și implementarea reformelor în justiție ar trebui să fie credibilă, transparentă și inclusivă. Orice abordare mai puțin consistentă va submina încrederea publică și internațională în guvern”, se mai arată în editorialul Ambasadorului.

Recent, Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a anunțat că SUA l-a inclus pe Vladimir Plahotniuc și pe toți membrii familiei sale în lista persoanelor indezirabile pe teritoriul SUA.


Pub