Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Răspunsul MAI privind pornirea unei…

Răspunsul MAI privind pornirea unei cauze contravenționale pe numele lui Igor Dodon, Zinaida Greceanîi și Irina Vlah

Procesul contravențional pornit după ce Valeriu Munteanu a depus o sesizare la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) pe numele lui Igor Dodon, Zinaida Greceanîi și Irina Vlah a fost încetat „din motivul lipsei faptei”.

În august 2019, președintele partidului „Uniunea Salvați Basarabia” a sesizat MAI după ce președintelui țării, speakerului și a guvernatorului UTA Găgăuzia au sfidat prevederile Hotărârii de Guvern prin care data de 23 august a fost declarată – „Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare”.

„Iată a trecut jumătate de an, de când am sesizat MAI cerându-le să-i amendeze, în baza art. 322 din Codul Contravențional al Republicii Moldova, pe Dodon și Greceanîi pentru că nu au coborât în bernă drapele de pe Președinție și Parlament și abia acum, „cu o viteză cosmică” poliția a „rezolvat” cazul.
(…) Este cu siguranță cel mai grosolan răspuns al poliției pe care l-am văzut vreodată, scris întru justificarea factorilor politici din RM. Nu învinuiesc polițistul care a scris acest document sau pe cel care l-a semnat, dar constat cu întristare că poliția a încremenit în tiparele, care îi obligă să servească orbește năravurilor politice ale conducătorilor fără obraz ai statului”, a menționat Munteanu pe pagina de Facebook.

Potrivit Poliției, arborarea drapelului de către Președinție și Parlament a fost făcută în strictă conformitate cu legea.

Dat fiind faptul că cadrul normativ legal în vigoare nu reglementează procedura de instituire a zilelor de doliu, nici care este autoritatea competentă de a emite actul privind instituirea unor astfel de sărbători, imputarea nerespectării normelor și pretinsa încălcare a normelor contravenționale comportă un caracter subiectiv.
(…) Ca rezultat, în temeiul art. 441 alin (1) lit . a) din Codul Contravențional, procesul contravențional pornit în baza art 332 alin. (1), a fost încetat de către organul de constatare din motivul lipsei faptei contravenționale”, se arată în răspunsul pe care l-a primit Munteanu.

Valeriu Munteanu a depus o sesizare la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) după ce Președinția și Parlamentul nu au coborât în bernă drapelul, asta deși Guvernul a declarat ziua de 23 august zi de doliu.