Who is Mihail Mișustin? Noul premier rus, omul care joacă hochei „cu cine trebuie”

PE SCURT

Președintele rus Vladimir Putin a lansat pe 15 ianuarie mai multe inițiative de modificare a Constituției. Imediat după aceasta, prim-ministrul Dmitri Medvedev a anunțat că el și miniștrii săi își dau demisia, pentru a da posibilitate președintelui „de a lua toate deciziile necesare”. În aceeași seară, Putin a înaintat Dumei de Stat candidatura noului șef de Guvern – șeful Serviciului Fiscal de Stat Mihail Mișustin. Îndoieli că deputații o vor aproba, nu sunt, scrie presa de la Moscova.

Pentru a înțelege cum s-a ajuns la acest moment, citește și „Guvernul Federației Ruse a demisionat”

Relativ necunoscut marelui public, Mihail Mișustin de 53 de ani este de profesie inginer, fiind absolvent al Universitatea „Stankin” din Moscova. A devenit funcționar în 1998, iar de-a lungul carierei s-a manifestat prin faptul că  a fost întotdeauna echidistant de toate grupurile și clanurile politice și nu a avut ambiții pentru funcția de prim-ministru. Totuși, acesta „juca hochei cu cine trebuia”.

PE LUNG

Mihail Mișustin și-a început cariera de funcționar, în 1998, devenind asistent al șefului Serviciului Fiscal de Stat, iar apoi șef adjunct al acestuia. Șeful instituției era atunci energicul om de afaceri și politician Boris Fedorov. Mișustin era responsabil pentru sistemele informaționale de contabilitate și controlul plăților fiscale, scrie Meduza.io. Așadar – pentru modernizarea tehnică a serviciului fiscal.

Cariera lui

În 1999, când serviciul a fost transformat în minister, Mișustin a devenit viceministru. În mare parte, datorită lui instituția fiscală s-a transformat ulterior într-una dintre cele mai avansate structuri informaționale de stat din Rusia. Printre proiectele la care a participat Mișustin au fost introducerea sistem „ghișeului unic” și a semnăturii digitale.

Iar în 2004, funcționarul și-a primit în subordine propriul departament – Agenția Cadastru care făcea parte din Ministerul Dezvoltării Economiei. Aici s-a ocupat cu ceea ce l-au învățat la „Stankin” – crearea de sisteme tehnologice. Și anume a creat sistemul unificat de control al imobilelor. 

În 2006, Mișustin este numit șef al Agenției pentru Gestionarea Zonelor Economice Speciale. Departamentul a început să deschidă zone industriale, turistice, de agrement și alte zone speciale.

Perioada  2008- 2010 a fost o perioadă care nu are legătură cu serviciul public, dar legat cu primul său șef. Mișustin a obținut un post de manager în  compania de investiții OFG Invest, unul dintre fondatorii căruia era fostul său șef Boris Fedorov.

În primăvara anului 2010, Mihail Mișustin a devenit din nou funcționar public – a primit postul de șef al Serviciului Fiscal de Stat.

Hocheiul se joacă cu cine trebuie

În toți anii de conducere, șeful Fiscului nu a intrat în conflict cu businessul mare, dar a încercat întotdeauna să „mai stoarcă ceva”. „Trăiește cu senzația că ceva este încă neplătit”, a spus unul dintre marii oameni de afaceri pentru The Bell.

Mihail Mișustin este clar mulțumit de rezultatele muncii sale. La sfârșitul lui 2018, într-un interviu acordat publicației Vedomosti, el a subliniat că în ultimii cinci ani, cu o creștere medie a PIB-ului de 1,2%, creșterea veniturilor fiscale s-a ridicat la aproape 70% (fără inflație 39,6%). „Adică, diferența dintre creșterea economiei și veniturile fiscale este de 33 de ori”, a spus cu mândrie șeful Serviciului Fiscal.

În ultimii ani, Mișustin s-a arătat și ca fan al jocurilor de hochei și a participat la meciurile din „Liga Hockeyului Nocturn” – da, da, acelea unde joacă și Vladimir Putin. 

Un fost oficial din blocul financiar și economic al guvernului rus, care a solicitat anonimatul a declarat pentru Meduza că Mișustin  a fost întotdeauna echidistant de toate grupurile și clanurile politice.

„Mișustin a încercat să rămână echidistant, dar de jucat hochei juca cu cine trebuia.”

Declarația a fost făcută pentru The Bell de unul dintre cei mai mari oameni de afaceri ruși, făcând referire la faptul că Mișustin juca de obicei în Liga Hockeyului Nocturn, într-o echipă cu prietenul lui Putin , antreprenorul, Gennadi Timcenko.

În același timp, economistul  Serghei Alexașenko, fost prim-vicepreședinte al Consiliului de administrare a Băncii Centrale a Rusiei, a declarat pentru currenttime.ru, că după declarațiile lui Putin se creează impresia că, pentru liderul de la Kremlin, un prim-ministru bun este ca cel din sistemul sovietic: eu am spus, v-am dat obiective – ai primit planul și alergi să îl realizezi.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.