Linkuri accesibilitate

Hassan Rohani spune că Iranul îmbogățește în prezent mai mult uraniu decât înainte de acordul nuclear din 2015


Președintele Iranului Hassan Rohani
Președintele Iranului Hassan Rohani

Președintele Iranului Hassan Rohani spune că Iranul îmbogățește acum mai mult uraniu decât a făcut țara înainte de acordul nuclear cu puterile mondiale din 2015, în timp ce Teheranul își reduce treptat angajamentele în baza acordului.

„Presiunea a crescut asupra Iranului, dar continuăm să progresăm”, a spus Rohani într-un discurs televizat din 16 ianuarie. Țara a ridicat toate limitele producției sale de uraniu îmbogățit, care poate fi folosit pentru a produce combustibil pentru reactoare, dar și arme nucleare. Iranul și-a încălcat principalele limitări, depășind stocurile de apă grea și uraniu permise, numărul și tipurile de centrifuge pe care le poate opera pentru a îmbogăți uraniul și puritatea uraniului, ca răspuns la sancțiunile reinstituite de Statele Unite după președintele Donald Trump în mod unilateral a abandonat acordul nuclear în 2018.

Trump vrea ca Teheranul să negocieze un nou acord care să pună borduri nedeterminate pe programul său nuclear și să restricționeze programul de rachete balistice ale Teheranului. Cele cinci părți rămase în acord - Marea Britanie, Franța și Germania, plus China și Rusia – încearcă să păstreze acordul. Partenerii europeni nu au reușit însă să ofere Teheranului o modalitate de a-și vinde petrolul în străinătate în ciuda sancțiunilor americane, ch a determinat ca valoarea monedei Iranului să se micșoreze și a trimis rata inflației să crească.

XS
SM
MD
LG