Linkuri accesibilitate

La Londra are loc o întâlnire a miniștrilor de externe din țările care au pierdut cetățeni în accidentul aviatic din 8 ianuarie


Miniștrii de externe din cinci țări care au pierdut cetățeni în urma doborârii avionului ucrainean de pasageri la 8 ianuarie s-au întâlnit la Londra pentru a discuta răspunsul lor la tragedie.

Miniștrii de externe din Afganistan, Marea Britanie, Canada, Suedia și Ucraina sunt așteptați să facă noi presiuni asupra Iranului pentru un răspuns complet despre ceea ce s-a întâmplat cu avionul Boeing 737-800 al Companiei Ucrainene International Airlines (UIA).

Avionul tocmai decolase de la Teheran, spre Kiev, când a fost doborât de tirurile apărării aeriene ale Iranului, ucigând toate cele 176 de persoane aflate la bord.

Iranul spune că avionul a fost doborât din greșeală, câteva ore după ce rachetele balistice iraniene au vizat două baze care adăposteau forțe americane în Irak. Majoritatea pasagerilor erau iranieni – cu diferite cetățenii.

Țările au solicitat tragerea la răspundere a celor responsabili de tragedie. Posibilitatea de a lua măsuri legale și problema despăgubirilor pentru familiile victimelor ar putea fi discutată în cadrul ședinței de la Londra, potrivit ministrului ucrainean de externe, Vadim Pristaiko.

Accidentul de aviație, neadevărurile spuse inițial de liderii Iranieni, au declanșat mișcări de protest în Iran, protestatarii cerând demisia guvernului. În localitatea Sanandaj, din Iran, - arată mai multe înregistrări video - protestatarii care au participat la ceremoniile funerare ale victimelor tragediei au scandat lozinci cerând „moartea dictatorului”, referindu-se la liderul spiritual suprem al Iranului, ayatolahul Ali Khamenei. Înaintea discuțiilor, miniștrii din cele cinci țări au aprins lumânări la Înalta Comisie canadiană pentru a onora morții.

XS
SM
MD
LG