Reacția Asociației Judecătorilor „Vocea Justiției” la declarațiile magistratului Mihai Murguleț

Anticoruptie.md
16/01/2020

În urma declarațiilor judecătorului Mihai Murguleț privind acțiunilor de intimidare la care ar fi supus de către conducerea Judecătoriei Chișinău, Asociația Judecătorilor „Vocea Justiției” a venit cu o reacție prin care a condamat tentativele de subminare a independenței judecătorilor.

„Judecătorul Mihai Murguleț este cel care în luna iunie 2019 a denunțat abuzul de putere, traficul de influență și imixtiunea ilegală în actul de înfăptuire a justiției din partea fostului președinte al Curții Supreme de Justiție, Ion Druță, fostului președinte al Colegiului de evaluare a performanțelor judecătorilor, Oleg Sternioală, din partea președintelui Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu și vicepreședinților Judecătoriei Chișinău: Corneliu Guzun, Dorin Dulghieru, Ghenadie Pavliuc și Vitalie Stratan. Plângerea lui a rămas nesoluționată până în prezent, iar cei vizați au rămas în continuare în funcțiile deținute. Asociația Judecătorilor „Vocea Justiției” condamnă inacțiunile Consiliului Superior al Magistraturii care nu a întreprins măsuri eficiente pentru a identifica imixtiunea neadmisă în actul de înfăptuire a justiției, nu a asigurat securitatea judecătorului denunțător, astfel dând un semnal negativ întregului sistem judecătoresc, precum că „cei care îndrăznesc să denunțe imixtiunea ilegală sunt pedepsiți” (din cele publicate- în cazul judecătorului M.Murguleț, pe lângă intimidările profesionale, acesta a suferit și un atac la integritatea fizică-corporală), iar cei care pun presiuni asupra judecătorilor sunt protejați”, este menționat în comunicatul Asociației.

În acest sens, Consiliul de Administrare al Asociației Judecătorilor „Vocea Justiției” face un apel către CSM cu îndemnul de a reacționa în cazul judecătorului Murguleț.

Amintim că magistratul care a denunțat în iunie anul trecut ilegalități comise de fostul președinte al CSJ, Ion Druță, ex-judecătorul Oleg Sternioală și Nicolae Clima, sesizare care a dus la înlăturarea acestora din funcții administrative, susține că este hărțuit în prezent de șefii săi. Judecătorul a dezvăluit, pe Harta Corupției, că în lipsa sa ar fi fost efectuat un control în biroul său, fiind ridicate toate dosarele aflate în examinare. În același timp, cererile cu privire la acordarea concediului pentru îngrijirea copilului depuse de magistrat au fost respinse, pe numele său fiind înaintată o sesizare privind pornirea urmăririi penale pentru neglijența în serviciu.

Magistratul Mihai Murguleț spune că a fost atacat de o persoană necunoscută, fiindu-i fracturată mâna, iar în perioada cât a lipsit de la serviciu, pe motiv de boală, conducerea instanței în care activează a dispus un control în biroul său, fără să existe proceduri disciplinare, civile sau penale. „Au fost ridicate toate dosarele aflate în examinare și totodată percheziționate inclusiv toate sertarele, dar și ascultate CD-urile cu interceptările legalizate de mine în calitate de judecător de instrucție. Ulterior aproape toate dosarele au fost expediate în adresa CNA pentru a verifica dacă nu am comis infracțiunea de „Neglijență în serviciu". Toată arhiva pe ultimii cinci ani tot a fost verificată pentru a identifica două hotărâri contradictorii”, menționează judecătorul.

Anticoruptie.md
16/01/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii