Putin consolidează verticala puterii: Ce modificări ale Constituției a propus

Președintele Federației Ruse a propus astăzi, contrar așteptărilor, un șir de modificări importante la Constituție, scrie thebell.io. Acesta a declarat, în cadrul Adunării Federale, că Legea fundamentală adoptată în 1993 va rămâne ca bază pentru noul act ce urmează a fi adoptat. Discursul său a fost urmat de anunțul premierului Dmitri Medvedev, care a declarat că întreg Cabinetul de Miniștri își dă demisia.

Foto: thebell.io

„Țara rămâne a fi republică prezidențială, iar amendamentele ar trebui aprobate prin vot universal”, a subliniat Vladimir Putin. Iar potrivit șefei Comisiei Electorale Centrale, Ella Pamfilova, instituția este pregătită să organizeze un referendum asupra pachetului de modificări ale Constituției „în orice moment când va fi necesar”.

Prerogativele instituțiilor supreme ale statului

Modificările propuse de Vladimir Putin semnifică o creștere accentuată a rolului Dumei de Stat, a Consiliului de Stat și a Consiliului Federației.

  • Duma de stat și Consiliul Federației vor aproba candidatura prim-ministrul la propunerea președintelui. Apoi, la propunerea premierului, Adunarea Federală va aproba vicepremierii și miniștrii federali. Acum, aceasta doar își dă consimțământul.
  • Numirea șefilor tuturor instituțiilor de forță se va face după consultarea Consiliului Federației.
  • Consiliul Federației va putea elibera din funcție judecătorii Curților Constituțională și Supremă de Justiție, la propunerea președintelui.
  • Este întărit statutul Consiliului de Stat. În Rusia modernă, acesta este un organ deliberativ neconstituțional subordonat președintelui, creat prin decretul lui Putin în anul 2000, și care nu are autoritate legislativă.

Privarea președintelui de dreptul de a numi direct premierul semnifică faptul că împuternicirile succesorului lui Putin la președinție vor fi mai mici decât cele pe care le deține acesta în prezent, spun experții. Modificările sunt corelate cu ipoteza „premieratului extins” a lui Putin după anul 2024, care a fost publicată de Bloomberg în vara anului 2019. Alte versiuni presupuneau că Putin, într-o anumită formă, va conduce o alianță dintre Rusia și Belarus.

Prerogativele președintelui

  • Președintele nu va putea ocupa funcția mai mult de două mandate, iar clauza „la rând” ar trebui eliminată din Constituție, a spus Putin, deși „nu consideră această problemă drept o chestiune de principiu”.
  • Președinte al Federației Ruse va putea deveni doar o persoană care a trăit pe teritoriul țării timp de 25 de ani și nu a deținut niciodată cetățenie străină.

Configurarea puterii

  • Funcționarilor federali-cheie, inclusiv guvernanților și judecătorilor li se va interzice direct prin Constituție să dețină cetățenia și permisul de ședere al unui stat străin. „Misiunea lor este de a servi Rusiei”, a subliniat Putin.
  • Se întărește prioritatea Constituției Rusiei pe teritoriul țării. Prevederile dreptului internațional se vor aplica numai în măsura în care nu vor limita drepturile cetățenilor.
  • Curtea Constituțională va putea să verifice constituționalitatea proiectelor de lege aprobate de Duma de Stat încă înainte ca acestea să fie semnate de președinte.

Potrivit mai multor experți, Vladimir Putin își pregătește un loc în fruntea Rusiei după 2024, iar acesta nu va fi fotoliul de președinte. Politologul Abbas Gallyamov consideră că lista prezidențială a amendamentelor la Constituție este una decorativă, pentru a acoperi singurul mesaj principal - probabil, Putin își pregătește un loc pentru funcția de speaker al Dumei de Stat. În plus, rezolvă încă două probleme: oferă societății sentimentul că se produc schimbări în viața politică a țării și devalorizează rolul succesorului său. „Dacă înainte li s-a părut oamenilor că președintele greșit ar putea fi ales după 2024 și societatea s-ar prăbuși, acum, când Putin a anunțat noi pârghii pentru gestionarea politicii și a limitat numărul de mandate prezidențiale, această tensiune va scădea”, a explicat el. „Putin a conturat direcția înspre care se poate îndrepta după 2024. El a spus indirect că poate reveni în fotoliul premierului, dar acum cu legitimitate din contul Parlamentului, sau poate opta pentru conducerea Consiliului de Stat. Este puțin probabil ca Putin să aleagă funcția de președinte al Dumei de Stat - această activitate necesită perseverență și muncă minuțioasă de manager”, a menționat Evgeni Minchenko, președinte Minchenko Consulting.


Pub