Opt lucruri pe care toată lumea ar trebui să le știe despre dezastrul din Australia

PE SCURT

Din septembrie anul trecut, cel puțin 9,7 mil. ha de pe continentul australian au ars în urma incendiilor din țară. Aceasta este o suprafață mai mare decât Portugalia și de peste 12 ori mai mare decât cea care a ars în California în 2018.

Incendiile au ucis până acum cel puțin 28 de persoane și au distrus aproximativ 2 000 de case. Flăcările au colorat cerul în portocaliu și au făcut ca aerul din Sydney să fie la fel de rău ca și când ai fuma 19 țigări. Acestea este doar impactul asupra oamenilor.

Este mai greu de evaluat distrugerea pământului și a biodiversității. Potrivit unor estimări, au pierit circa un miliard de animale, iar oamenii de știință se tem că mai multe ecosisteme sensibile au fost afectate pe termen lung. Severitatea incendiilor răspândite este un simptom al încălzirii globale, iar incendiile pot contribui la aceasta – cel puțin pe termen scurt. Incendiile din Australia au eliberat 400 de megatone de dioxid de carbon în atmosferă, conform Serviciului de monitorizare a atmosferei Copernicus al Uniunii Europene.

Între timp, unele dintre incendii au fost luate sub control mai bun, însă altele continuă să se răspândească, chiar fuzionând unele cu altele.

Iată ce ar trebui să știe toată lumea despre criza din Australia:

PE LUNG

Incendiile s-au declanșat pe fondul unui val de căldură record

Incendiile sunt concentrate de-a lungul coastei de Sud-Est a Australiei, în statele New South Wales și Victoria. Sud-estul continentului este cel mai grav afectat, dar incendiile au lovit toate statele și teritoriile țării. Până la declanșarea incendiilor, Australia a îndurat cel mai cald și cel mai secetos an din istorie. În emisfera sudică este vară, iar căldura continuă să crească. La 4 ianuarie, în Sydney, a fost înregistrată cea mai ridicată temperatură din perioada observațiilor. La fel ca și în capitala Canberra. Iar arșița continuă să pârjolească teritoriul țării. Aceasta a fost însoțită de vânturi puternice pe cea mai mare parte a Australiei, care accentuează riscurile de incendiu și răspândirea flăcărilor.

„Intensitatea și dimensiunea incendiilor de pădure din unele zone au condus la crearea propriilor sisteme meteorologice”, relatează Crucea Roșie.

Temperaturile ridicate, vremea uscată și incendiile nu sunt neobișnuite pentru această perioadă a anului. Dar severitatea și persistența continuă a acestor condiții sunt alarmante și se potrivesc modelului așteptărilor oamenilor de știință cu privire la schimbările climatice.

În cea mai mare parte, sunt de vină schimbările climatice. Dar la fel și variabilitatea vremii

Temperaturile ridicate din această vară și incendiile ulterioare sunt legate de schimbările climatice, care determină tendințele de încălzire pe termen lung și fac astfel de fenomene mai severe. Australia se confruntă, de asemenea, cu o secetă severă, provocată de faptul că trei ierni la rând au fost înregistrate foarte puține precipitații. 

Un semn că Australia va fi lovită de un val imens de căldură a fost că Dipolul Oceanului Indian, ciclul gradientului de temperatură dintre părțile de est și de vest ale Oceanului Indian, a fost în faza pozitivă în 2019. Acest lucru a condus la înregistrarea mai puținor precipitații asupra Australiei.

Deși ploile anuale musonice din Australia înregistrate în  partea de nord a țării au fost devastatoare în februarie și au provocat inundații periculoase în Queensland, în acest an, acestea au fost în întârziere. Acest lucru a permis acumularea a cât mai multe căldură în partea centrală a țării.

„În acest mod, în acest sezon s-au întâmplat mai multe schimbări legate de variabilitatea climatică naturală pentru ca acest sezon să fie destul de fierbinte”, a explicat Perkins-Kirkpatrick, lector principal la Centrul de Cercetare a Schimbărilor Climatice de la Universitatea din New South Wales, Sydney.

Tendința mai pronunțată: sezonul de incendii din Australiei devine din ce în ce mai lung și periculos

Incendiile sunt o parte naturală a ecosistemului din Australia. Cu  toate acestea, clima este din ce în ce mai fierbinte din cauza activităților umane, iar din această cauză declanșarea incendiilor devine mult mai probabilă. „Clima australiană s-a încălzit cu puțin peste 1 ° C din 1910, ceea ce a condus la o creștere a frecvenței fenomenelor de căldură extremă”, conform raportului privind situația climatică din 2018 al Biroului Australian de Meteorologie. Acest lucru a condus, de asemenea, la mai multe precipitații în nordul Australiei, dar la mai puține în partea de sud-est, unde trăiesc majoritatea australienilor și unde sunt înregistrate cele mai intense incendii.

„Combinația dintre căldura extremă și vremea mai uscată a lăsat copacii, arbuștii și iarbă gata să se aprindă în apropierea unor dintre cele mai dens populate părți ale țării. S-a înregistrat o creștere pe termen lung a vremii extreme și a perioadei sezonului de incendii, în multe părți din Australia”, se arată în raportul climatic. Este posibil ca aceste incendii să nu fie 100% atribuibile schimbărilor climatice. Dar puteți să le priviți și, cel puțin, să vedeți o viziune asupra viitorului: Oamenii de știință se așteaptă să vadă mai multe incendii extreme în Australia în ultima parte a acestui secol.

Australia este un punct important al biodiversității și milioane de plante și animale sunt în pericol

Australia este unul dintre mari puncte ale biodiversității din lume. Continentul insular a fost izolat de restul lumii timp de milioane de ani, permițând evoluției să ia noi căi ciudate și până destul de recent, cu puțină influență umană.

În Australia se regăsesc aproximativ 244 de specii de mamifere. Înainte de incendii, marea sa diversitate era deja amenințată din cauza speciilor invazive, distrugerii habitatului și schimbărilor climatice, potrivit agenției de cercetare științifică din Australia, CSIRO. Acum, ecologii se tem de consecințele ecologice severe cauzate de incendii. Pierderile sunt greu de estimat. Potrivit unor cifre, din cauza flăcărilor au pierit circa 1 miliard de animale, deși există o mulțime de incertitudini referitoare la această cifră.

Multe animale sălbatice și o parte de la ferme au fost nimicite direct de flăcări. Putem vedea dovezile cu propriii noștri ochi: imagini sfâșietoare cu canguri și koala arși  și videoclipuri cu animale moarte de pe marginea drumurilor au circulat online în ultima săptămână. Alte animale nu au fost arse, ci s-au confruntat cu moartea din cauza distrugerii mediului lor natural.

Inițial, numărul de animale ucise se estima la 480 de milioane, estimare care a venit de la Chris Dickman, un expert în biodiversitate la Universitatea din Sydney, săptămâna trecută. Adevărul este că este greu pentru cineva să evalueze impactul exact al incendiilor la această etapă, nu în ultimul rând pentru că multe animale care supraviețuiesc flăcărilor vor muri probabil mai târziu din cauza lipsei de hrană, apă și adăpost.

Indiferent de cifrele exacte, aceasta este o criză pentru biodiversitate în Australia, care găzduiește unele dintre cele mai distinctive animale ale Pământului, cum ar fi marsupiile. Dar este vorba nu doar despre animale carismatice precum koala (dintre care aproximativ 8.000 au murit, în timp ce o altă parte de animale au nevoie de apă). Chiar și pierderea insectelor contează. „Nevertebratele sunt absolut necesare pentru funcționarea ecosistemului”, spune Saunders. „Ele tot au fost afectate. Ele sunt cele care formează ecosistemele de la zero. Ele descompun, aerisesc solul, polenizează plantele, care apoi creează pădurile. Nevertebratele sunt cele care structurează aceste sisteme, chiar dacă acestea par invizibile sau nu ne gândim la ele atât de mult”.

Este atât de mult fum

Fum: Este greu să exagerezi cât de mult s-a creat fum. Fumul este un pericol în sine. Este un poluant iritant care agravează bolile respiratorii și problemele cardiace. Particulele fine din fum și funingine pot fi mai mici de 2,5 micrometri – suficient de mici pentru a se depune în plămâni și pentru a pătrunde în fluxul sanguin. „Cea mai mare amenințare la adresa sănătății din cauza fumului provine din particule fine”, explică Agenția pentru Protecția Mediului din SUA „Aceste particule microscopice pot ajunge în ochii și sistemul respirator, unde pot provoca probleme de sănătate, cum ar fi usturimi în ochi arși și boli precum bronșita. Particulele fine, de asemenea, pot agrava bolile cronice ale inimii și plămânilor și chiar sunt legate de decese premature la persoanele cu aceste afecțiuni”.

Viața a mii de oameni este perturbată, iar răspunsul guvernului nu a fost inspirat

Ritmul distrugerii vieții sălbatice a Australiei este uluitor. Mii de oameni suferă și ei. Au fost declarate state de urgență în New South Wales și în Victoria, iar trupele de rezervă ale armatei au fost chemate pentru a ajuta la eforturile de recuperare. Brigăzile de pompieri sunt alcătuite în mare parte din voluntari, mulți dintre ei fiind nevoiți să renunțe săptămâni la slujbele lor obișnuite pentru a lupta împotriva focurilor.

Munca lor a fost foarte dificilă. „Ritmul de răspândire a incendiilor de pădure și fumul dens au îngreunat accesul serviciilor de urgență și evacuarea unor comunități, forțând uneori locuitorii să fugă pe plaje pentru a evita impactul și a aștepta salvarea”, a spus Crucea Roșie. Într-un caz, 4.000 de persoane din Mallacoota, Victoria, s-au îndreptat spre plajă pentru a fi salvate. Aceasta după ce drumul principal spre orașul lor fusese închis.„Alimentarea cu energie electrică, combustibilul și alimentele au fost întrerupte pentru anumite comunități, iar închiderea drumurilor a devenit un fenomen obișnuit”, continuă Crucea Roșie. „Acest lucru a condus la izolarea unor comunități, iar accesul spre acestea se putea face doar pe  calea aerului sau al mării”.

Guvernul australian a creat o nouă agenție națională pentru a ajuta la finanțarea pompierilor și a plăților autorizate către pompierii voluntari, unii dintre care au stat luni întregi de serviciu.Cu toate acestea, liderii aleși ai Australiei au fost reticenți în confruntarea cu contribuțiile țării la schimbările climatice, un factor major în incendiile. Australia este cel mai mare exportator de cărbune din lume, iar ambele partide importante ale Australiei se bucură de sprijin din partea industriei miniere. Prim-ministrul Australiei Scott Morrison a fost aspru criticat pentru lipsa de implicare în ceea ce privește incendiile de vegetatie si pentru ignorarea crizei climatice, el a recunoscut recent că a greșit în privința gestionării situației urgențe cu care se confruntă continentul.

Dezastrul nu se va încheia după ce se vor stinge incendiile

Dincolo de distrugerea imediată de la incendiile de pădure, australienii se confruntă cu alte riscuri pentru bunăstarea lor – care vor persista mult după ce incendiile vor fi stinse.  Este dificil de făcut față la stresul extrem legat de pierdere a locuințelor, a mijloacelor de trai, a animalelor și a proprietăților. Ca în toate cazurile de dezastru natural, sănătatea mintală devine o problemă. După un dezastru major, studiile arată o creștere de 5% la 15% a incidenței problemelor de sănătate mintală în rândul supraviețuitorilor. 

Criza de mediu nu se încheie atunci când incendiile se sting. Când vin ploile, toate resturile carbonizate de la foc se pot spăla în surse de apă  poluând-o atât pentru viața acvatică, cât și pentru consumul uman.

Pe uscat, animalele vor continua să sufere și ele. „Vor fi mortalități continue [adică. decese] ca urmare a înfometării – nu va mai fi nimic de mâncat – și lipsa adăpostului ”, spune Sarah Legge, ecologă a Universității Naționale din Australia, care studiază modul în care speciile răspund la incendii.Ea spune că prădătorii sălbatici, cum ar fi pisicile și vulpile, vor fi atrași de zonele afectate de flăcări și vor „devora animalele care vor rămâne acolo în următoarele luni.Ceea ce este de spus: chiar și după încetarea incendiilor, nu vă îndepărtați atenția de Australia.

Puteți ajuta

Dacă vă aflați în Australia, Givit are o listă de obiecte necesare persoanelor și organizațiilor afectate de incendii.

Persoanele cu pregătire pentru situații de urgență se pot înscrie ca voluntari în Queensland.

Fondul Mondial pentru Faună Sălbatică colectează donații pentru restaurarea habitatelor pentru koala afectate de incendii.

Puteți dona fondului de recuperare și salvare de la Crucea Roșie australiană.

De asemenea, puteți dona direct Serviciului rural de Pompieri, Fundației de pompieri din Australia de Sud și Autorității de pompieri din Victoria.

Sursa: vox.com

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.