Duhul rău și cum se scaldă de obicei Dodon. Perlele zilei de azi

PE SCURT

Ziua de miercuri, 15  ianuarie, a fost marcată de câteva ieșiri la rampă a funcționarilor și politicienilor. Astfel, șeful statului Igor Dodon s-a remarcat printr-o nouă perlă, menționând că, de obicei, se scaldă singur, unul din consilierii municipali și-a întrebat colegii Consiliul Municipal Chișinău ce era să fie dacă Molotov nu semna pactul Ribbentrop-Molotov, iar premierul Ion Chicu s-a remarcat prin faptul că este un utilizator activ Facebook, anunțând ce mesaj a primit chiar în timp ce se deplasa spre ședința Guvernului.

PE LUNG

Valeri Klimenco: Dacă Molotov nu semna pactul, despre ce aveți să discutați acum? 

În prima jumătate a zilei, a avut loc ședința Consiliului Municipal Chișinău, unde a fost aprobat acordul de colaborare între Primăria municipiul Chișinău și cea a municipiului București. Astfel, consilierii municipali discutau dacă pe document trebuie să fie menționat sau nu numele primarului de Chișinău Ion Ceban (aceasta pentru că după patru ani, termenul prevăzut în document, am putea avea alt primar, iar atunci va fi necesară modificarea acordului). Deși primarul Ion Ceban a fost de acord ca numele său să nu fie menționat, în cadrul dezbaterilor asupra documentului a ieșit în evidență Valeri Klimenco, consilier din partea Partidului ȘOR. 

Potrivit lui, pe document trebuie să figureze în mod obligatoriu numele lui Ion Ceban. „Vreți să vă faceți renumiți din nou în toată lumea? Cum poate fi semnat un document de nivel internațional fără a arăta cine l-a semnat?”, a întrebat Klimenco.

„Dacă Molotov nu semna pactul, despre ce aveți să discutați acum? Despre ce ați fi pălăvrăgit acum? ”, a adăugat ironic consilierul, stârnind zâmbete în rândul consilierilor municipali.

Igor Dodon: De obicei, mă scald singur

Tot în dimineața zilei, președintele igor Dodon a dat prilej pentru zâmbete și ironii. Astfel, după o ședință comună cu premierul Ion Chicu și a președintei Parlamentului Zinaida Greceanîi, șeful statului a fost întrebat de presă despre decizia Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, care a cerut să îndepărteze crucifixul din interiorul Ministerului Afacerilor Interne, instalat la inițiativa ministrului de atunci Andrei Năstase.

Igor Dodon a ținut să precizeze că, în opinia sa „nu în calitate de președinte”, noul ministru de Interne, prim-ministrul, dar și primarul capitalei, „când au intrat în oficiu trebuiau să sfințească locul”. Șeful statului a spus că așa a făcut el atunci când a intrat în sediul Președinției, unde au fost sfințite toate birourile. El a spus că a văzut că noul ministru de Interne Pavel Voicu nu va scoate crucifixul. 

„Dar trebuiau să sfințească locul, mai ales după fostul ministru și mai ales după fostul primar general. Trebuiau să scoată tot duhul rău de acolo”, a spus Igor Dodon, adăugând că „poate reușesc de Bobotează”.

În același context, Igor Dodon a fost întrebat dacă va chema presa de Bobotează, atunci când tradițional șeful statului se scufundă în lac. „De obicei, mă scald singur”, a răspuns prompt Igor Dodon, stârnind hohotele celor prezenți.  

Ion Chicu la ședința de Guvern: „Mesaj. Facebook”

Premierul Ion Chicu a ieși în evidență în debutul ședinței. Când la un moment și-a aruncat privirea peste telefon și a declarat: „Mesaj. Facebook”. El a relatat că atunci când venea la ședința Guvernului a primit un mesaj în care se spunea că profesoarea Baran nu a primit salariul. El a dat indicații ministrul Sergiu Pușcuță să se clarifice despre ce ce instituție și nereguli este vorba. 

 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.