03:24:35 19.04.2024
Stiri

DOC // Revolta unui DEPUTAT, după ce a solicitat de la Procuratura Generală DETALII despre deportarea PROFESORILOR TURCI de la „Orizont”: „Este o bătaie de joc”

Social 15.01.2020 16:35 Vizualizări2231 Autor: Ziarul National
DOC // Revolta unui DEPUTAT, după ce a solicitat de la Procuratura Generală DETALII despre deportarea PROFESORILOR TURCI de la „Orizont”: „Este o bătaie de joc”


Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a primit răspuns la o interpelare adresată Procuraturii Generale, în legătură cu deportarea celor șapte profesori turci de la rețeaua de licee „Orizont”, însă se declară total dezamăgit de răspunsul primit.

Acesta menționează că nu vede nicio diferență între procuratura condusă de Eduard Harunjen și cea a lui Alexandru Stoianoglo, care a promis că vor fi pedepsiți coordonatorii operațiunii de expulzare a profesorilor turci.

Deputatul spune că a adresat patru întrebări reprezentanților Procuraturii Generale în legătură cu acest caz, care a provocat condamnarea R. Moldova la CEDO, dar răspunsul primit „e o bătaie de joc”.

Citește și: VIDEO, FOTO // TULBURĂTOR: Cum au fost ridicați angajații de etnie turcă ai rețelei de licee „Orizont” din R. Moldova. Țipete, plânsete și intervenții în forță

„La 16 decembrie 2019, am solicitat procuraturii detalii despre dosarul penal deschis în cazul răpirii celor șapte profesori turci. M-au interesat în special următoarele aspecte:

Citește și: DOC // CtEDO CONDAMNĂ R. Moldova în cazul expulzării celor șapte profesori turci de la „Orizont”: Câte 25 de mii de euro pentru fiecare profesor

1). La ce etapă de instrumentare se află cauza penală respectivă?

2). Care sunt persoanele implicate în această cauză și ce statut procesual are fiecare din ele?

3). Au fost stabilite circumstanțe noi în sensul extinderii urmăririi penale în privința altor persoane, mai ales ținând cont de faptul că în societate predomină ideea precum că atare acțiuni ilicite ar fi fost dispuse la indicația lui Vladimir Plahotniuc prin înțelegere prealabilă cu președintele R. Moldova, având ca premiză o „contraprestație” pentru „sponsorizarea” lucrărilor de reparație a sediului Președinției R. Moldova?

4). A fost stabilită forma de implicare şi gradul de vinovăție a lui Vasile Botnari, director al SIS la data comiterii infracțiunii? Care este statutul lui Vasile Botnari în această cauză, or, conform legii de organizare și funcționare a SIS, directorul SIS conduce activitatea instituției și răspunde pentru toate deciziile luate în cadrul SIS?”.

Parlamentarul spune că a primit răspuns doar la o singură întrebare, dar și la aceea parțial: „Este o adevărată bătaie de joc. Din cele patru întrebări mi s-a răspuns doar la una. Și la aceea parțial. În general, în adresa trimisă către procuratură se conțineau mai multe detalii cu privire la acest caz decât însuși în răspunsul procurorilor (de exemplu numele prenumele învinuiților). Se spune că mai multe detalii nu pot fi prezentate, deoarece informația ar fi clasificată. Și asta chiar dacă anexa nr.1 la Legea cu privire la secretul de stat spune expres că deputații au dreptul de acces la secretul de stat de forma 1. Bineînțeles că sub rezerva nedivulgării ulterioare. Se mai invocă Legea privind protecția datelor cu caracter personal. Și asta cu toate că aceasta conține excepții de la regula nedivulgării, iar cazul dat, având în vedere că vizează un interes public deosebit, se circumscrie acestor excepții”.

Răspunsul oferit lui Litvinenco a ajuns și pe masa procurorului general, Alexandru Stoianoglo. „Voi simțiți vreo diferență între cum funcționa procuratura pe timpul lui Harunjen și cum funcționează pe timpul lui Stoianoglo? Dacă e să mă refer la acest caz, eu nu văd vreo diferență… Voi solicita repetat informație de la procurori astfel încât aceștia să respecte legea. Acest răspuns, din câte înțeleg, a fost trimis și procurorului general. Interesant dacă această „otpiscă” se pliază cu declarațiile și promisiunile acestuia precum că în dosarul răpirii profesorilor turci toți cei care au încălcat legea vor fi pedepsiți. Nu doar pionii, ci și coordonatorii”, a conchis sursa citată.




Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md