image
Sursa foto: privesc.eu

Val de reacții după denunțarea publică a lui Plahotniuc de către SUA; „Dodon este următorul”

Declarația de ieri a Departamentului de Stat al SUA, prin care Vladimir Plahotniuc a fost „desemnat public pentru implicare în acte semnificative de corupție”, precum și a fost declarat neeligibil pentru obținerea vizelor SUA, la fel ca și toată familia sa, a stârnit un val de reacții la Chișinău.

„SUA au impus sancțiuni personale împotriva lui Plahotniuc și a familiei sale. Mulțumim Guvernului SUA că a dat curs solicitării noastre de a-l pedepsi, făcând astfel dreptate cetățenilor țării noastre. Igor Dodon, care încearcă să preia sistemul corupt al lui Plahotniuc, trebuie sa ia aminte - mai devreme sau mai târziu, cei care comit crime împotriva propriului popor vor fi pedepsiți”, a declarat fostul premier Maia Sandu.

„Cine credea anul trecut, pe vremea asta, că va ajunge aici? Dar în 2016, pe vremea asta? Întotdeauna oamenii demni, cinstiți și curajoși”, a spus liderul Platformei DA, Andrei Năstase.

Iar deputatul Blocului ACUM Dumitru Alaiba spune că nu a avut niciun dubiu că asta îi va fi soarta lui Plahotniuc și că nu are absolut niciun dubiu că Dodon îi va repeta soarta.

„Doar că va fi ceva mai ușor. Poate o să începem cu frate-su, Alexandru Dodon - făcut pe vrute pe nevrute partener de afaceri al unui antreprenor extrem de controversat în Vest - clanul Chaika. Iar între timp Stoianoglo și ceilalți să nu glumească - să se pună pe recuperat banii furați și să îi aducă înapoi acasă, înainte ca aceștia să fie recuperați în bugetul altor state. Oameni vor fi penalizați inclusiv pentru obstrucționare. E și asta o crimă în sine. Iar celorlalți care acum se ascund în umbra lui Dodon la fel cum alții ca ei se ascundeau în umbra lui Plahotniuc - luați aminte. Lucrurile se schimbă extrem de rapid în țara noastră. (...) Dodon este următorul. El și anturajul lui. Va dura mai puțin decât în cazul lui Plahotniuc”, a comentat deputatul.

La rândul său, șeful statului a spus, într-un interviu pentru agenția Tass: „Sancțiunile împotriva oligarhului Vlad Plahotniuc, care a fugit din țară, este un semnal bun și așteptat din partea partenerilor noștri occidentali, fapt pentru care le suntem recunoscători. Am apelat în mod repetat la aceștia, inclusiv în mod direct către SUA cu o astfel de solicitare. Însă pentru a obține un rezultat a fost nevoie de muncă, în special a autorităților noastre care au prezentat suficiente argumente pentru asta.”

O reacție a avut și fostul premier Ion Sturza, care spune că în 2016, când a fost desemnat de președintele Nicolae Timofti la șefia Guvernului, SUA l-ar fi ales pe Plahotniuc.

„Acum patru ani, 13 ianuarie 2016, SUA au avut de ales între mine și Plahotniuc. În ultimul moment au decis în favoarea lui Plahotniuc. Banii din Dubai și promisiunea de a reconfigura parlamentul pentru a opri „tancurile rusești” au fost argumentele care m-au pus în fața faptului împlinit. Mai târziu, doamna cu „biscuiții” Nuland mă consola, chipurile, politica americană are limitele sale. Au trebuit patru ani de luptă (cândva o să scriu o carte), pentru ca aceste limite să fie puțin extinse. Corect spun chinezii: trebuie să ai răbdare să stai pe malul râului până când „trupul” dușmanului tău va pluti la vale... Nu triumfez, nu mă bucur. E o lecție cinică ce trebuie învățată! (...) Uite aici a venit sfârșitul lui Plahotniuc. Lecție pentru D&Co”, a scris fostul premier, pe facebook.

Iar fostul ambasador al Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii, Igor Munteanu, în prezent deputat din partea Blocului ACUM, crede că mesajul transmis de SUA este foarte clar.

„Este un avertisment pentru alte personaje care și-ar dori să încerce metodele lui Plahotniuc, controlând oligarhic anumite structuri economice și instituții ale statului, este clar un mesaj intern, este și un mesaj regional, pentru că sunt și alți oligarhi în țările învecinate, care își doresc puterea supremă și anularea libertăților și drepturilor cetățenești. Pentru noi, cetățenii din RM, cred că această aplicare a sancțiunilor este un precedent, dar înseamnă sfârșitul epocii în care un personaj ca Plahotniuc decidea, avea pâinea și cuțitul, avea sarea și piperul vieții politice și înseamnă, de fapt, încheierea unui proiect oligarhic al PD, care nu mai poate fi refăcut în formula în care a existat pe timpul lui Plahotniuc. Și acest lucru devine deja cunoscut și înțeles pentru membrii acestui partid”, a declarat Igor Munteanu, la Europa Liberă.

Și fostul primar al capitalei, Dorin Chirtoacă, a avut de comentat, atribuindu-și oarecum meritul și dând de înțeles că SUA a reacționat astfel la o adresare a sa. „Este evident faptul că Plahotniuc a fost doborât grație unui efort comun al nostru, al tuturor, care vrem ca şi în RM să fie cum este în lumea civilizată. Acum aproape un an am transmis un set de documente Departamentului de Stat al SUA, cu privire la fărădelegile lui Plahotniuc. Ma bucur că s-a reacţionat, chiar la nivelul domnului Mike Pompeo, Secretarul de Stat al SUA. În același timp, noi nu ne putem bucura până la capăt, pâna când nu-l debarcăm şi pe Dodon, la fel cum am făcut-o cu Plahotniuc”, a spus Chirtoacă.

Amintim că luni, 13 ianuarie, Secretarul de Stat al SUA a emis o declarație prin care Plahotniuc şi familia sa au fost declarați neeligibili pentru obținerea vizelor de intrare pe teritoriul Statelor Unite. Prin aceeași declarație a Departamentului de Stat al SUA, Plahotniuc a fost denunțat public „pentru implicare în acte semnificative de corupție”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: