Boabe de praf solar cu o vechime de 7,5 miliarde de ani, descoperite în meteoritul Murchison

Oamenii de știință care analizează un meteorit, au descoperit cel mai vechi material cunoscut că există pe Pământ, scrie BBC.

Foto: bbc.com

Au găsit boabe de praf în roca spațială, care a căzut pe Pământ în anii 1960 și care au o vechime de 7,5 miliarde de ani.

Cele mai vechi dintre boabele de praf s-au format în stele care aveau viață cu mult înainte de nașterea sistemului nostru solar.

O echipă de cercetători a descris rezultatul în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

Când stelele mor, particulele formate în ele sunt aruncate în spațiu. Aceste „boabe pre-solare” sunt apoi încorporate în stele, planete, luni și meteoriți noi.

Meteorit căzut în 1969 / Sursa:bbc.com

„Sunt mostre solide de stele, adevărat praf de stele”, a declarat autorul principal Philipp Heck, curator la Chicago's Field Museum și profesor asociat la Universitatea din Chicago.

O echipă de cercetători din SUA și Elveția au analizat 40 de boabe pre-solare conținute într-o porțiune a meteoritului Murchison, care a căzut în Australia în 1969.

Bob de praf pres-olar / Sursa:https://www.bbc.com/

„Totul începe cu zdrobirea fragmentată a meteoritului într-o pulbere”, a declarat coautorul Jennika Greer, de la Field Museum și de la Universitatea din Chicago.

„Odată ce toate piesele sunt separate, este un fel de pastă și are o caracteristică înțepătoare - miroase a unt putrezit de arahide".

Această pastă înăbușitoare a fost apoi dizolvată în acid, lăsând doar praful de stele. „Este ca și cum ai arde stânca pentru a găsi acul”, a spus Philipp Heck. Pentru a afla cât de vechi au fost boabele, cercetătorii au măsurat cât timp au fost expuse la razele cosmice din spațiu. Aceste raze sunt particule cu energie mare, care călătoresc prin galaxia noastră și pătrund în materie solidă.

Unele dintre aceste raze interacționează cu materia pe care o întâlnesc și formează elemente noi. Cu cât sunt expuse mai mult, cu atât se formează mai multe dintre aceste elemente. Cercetătorii au folosit o formă specială (izotopul) elementului neon - Ne-21 - pentru a separa boabele.

„Am comparat acest lucru cu scoaterea unei găleți într-o furtună. Presupunând că precipitațiile sunt constante, cantitatea de apă care se acumulează în găleată vă spune cât timp a fost expusă”, a spus dr. Heck.

Măsurând câte dintre elementele noi sunt prezente, le spune oamenilor de știință cât timp a fost expus bobul la razele cosmice.

La rândul său, acest lucru îi informează cât de vechi sunt ele. Unele dintre boabele pre-solare s-au dovedit a fi cele mai vechi descoperite vreodată.

Pe baza a cât de multe raze raze cosmice au interacționat cu boabele, majoritatea trebuiau să aibă vârsta de 4,6-4,9 miliarde de ani.

Pentru comparație, Soarele are 4,6 miliarde de ani, iar Pământul are 4,5 miliarde. Cu toate acestea, cele mai vechi boaabe datează de aproximativ 7,5 miliarde de ani.

Anterior, cel mai vechi bob pre-solar datat cu izotopi de neon avea o vechime de aproximativ 5,5 miliarde de ani.

„Datorită acestor boabe, avem acum dovezi directe pentru o perioadă de formare stelară îmbunătățită în galaxia noastră de acum șapte miliarde de ani, cu probe de la meteoriți. Aceasta este una dintre rezultatele cheie ale studiului nostru", a spus dr. Heck.


Pub