Iran: Mai mulţi suspecți acuzați de doborârea avionului ucrainean, arestați pe fonul manifestațiilor anti-guvernamentale din ultimele zile

Autorităţile din Iran au declarat că au arestat mai mulţi suspecți acuzați de doborârea avionului ucrainean, pe fondul manifestațiilor anti-guvernamentale din ultimele zile. Numărul persoanelor arestate nu a fost dezvăluit, informează Reuters.

Foto: Ruhollah Vahdati/ISNA/AFP

„Au avut loc ample investigaţii şi unii oameni au fost arestaţi”, a declarat purtătorul de cuvânt al autorităţilor judiciare din Iran, Gholamhossein Esmaili, fără să dea mai multe detalii.

Prăbușirea de miercuri a zborului 752, al Ukrainian International Airlines, catastrofa aviatică în care au murit toate cele 176 de persoane aflate la bord, a dus la una dintre cele mai mari provocări publice pentru conducătorii din Iran de când au venit la putere, după Revoluția Islamică din 1979.

Furia oamenilor a dat în clocot după mai multe zile de negări ale armatei că ar fi responsabilă pentru prăbuşirea avionului, emise chiar şi după ce Canada şi SUA au anunţat că se pare că apărarea antiaeriană iraniană a doborât avionul de linie, probabil din greşeală.

Iranul a recunoscut abia sâmbătă că a doborât avionul pe fondul stării de alertă ridicată, la câteva ore după ce a atacat cu rachete bazele americane din Irak, ca ripostă la asasinarea de către SUA a celui mai puternic comandant militar din Iran, Qassem Soleimani.

Protestatarii, cu studenți în prim plan, au organizat manifestații pe întreg teritoriul țării încă de sâmbătă, unii fiind întâmpinați de o represiuni violente ale poliției.

Protestatarii, cu studenți în prim plan, au organizat manifestații împotriva conducerii Iranului încă de sâmbătă, unii fiind întâmpinați de o represiune violentă a poliției. Protestele au sporit presiunea asupra conducerii Republicii Islamice după ce aceasta a recunoscut că armata sa a doborât un avion de pasageri al unei linii aeriene ucrainene.

Avionul Ukraine International Airlines a fost doborât la doar câteva minute după ce a decolat de la Teheran, miercuri dimineaţă, cu destinaţia Kiev. Mulţi dintre cei aflaţi la bord erau iranieni cu dublă cetăţenie, iar 57 erau deţinători de paşapoarte canadiene.


Pub