(video) Urmează demisii după verificările de la PA și PCCOCS? Alexandr Stoianoglo: „Situația în procuratură și în țară nu este prea plăcută”

La sfârșitul săptămânii curente, Procuratura Generală va oferi mai multe detalii despre rezultatele verificărilor efectuate în cadrul Procuraturii Anticorupție și PCCOCS, inițiate acum o lună, la indicațiile lui Alexandr Stoianoglo.

Foto: UNIMEDIA

„Verificările s-au terminat. Acum noi generalizăm situația și la sfârșitul săptămânii vom veni cu informații”, a declarat procurorul general, Alexandr Stoianoglo.

Totodată, fiind întrebat dacă vor urma demisii, procurorul nu a negat, însă, a refuzat să ofere mai multe detalii.

„Este prematur să dau nume. Cu regret, situația în procuratură și în țară nu este prea plăcută”, a conchis Stoianoglo.

Grupurile formate din câte 21 de procurori pentru a efectua verificări complexe la Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, anunțate de Alexandr Stoianoglo la 9 decembrie anul trecut, și-au finalizat investigațiilela data de 10 ianuarie curent.

Procurorii special desemnați pentru efectuarea verificărilor la PA și PCCOCS fac parte din secțiile specializate ale Procuraturii Generale – urmărire penală și judiciară. De asemenea, au fost implicați procurori pentru misiuni speciale, dar și procurori ai secțiilor Combaterea torturii, Combaterea traficului de ființe umane, Tehnologii informaționale și combaterea crimelor cibernetice, Controlul activității speciale de investigații și asigurarea regimului secret.

La câteva zile după dispoziția de a iniția verificări la cele două procuraturi specializate, Stoianoglo a adus acuzații dure la adresa fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. Procurorul general a declarat, atunci, că acesta ar fi vinovat de fabricarea unor dosare împotriva reprezentanților mediului de afaceri din țară, dar și că are susținere politică în spate, odată ce își permite să întreprindă anumiți pași vizavi de activitatea PA, pe care a condus-o. Stoianoglo a avertizat că dacă se va dovedi că Viorel Morari și-a folosit ilegal funcția, în scopuri personale, că a contribuit la înscenarea sau falsificarea unor dosare sau că a revenit la șefia PA contrar legislației, acesta va avea de suportat urmări grave.

Totodată, potrivit procurorului general, în cadrul PCCOCS și PA s-au format adevărate grupări care au luptat între ele șu au concurat, pe vremea când erau conduse de Nicolae Chitoroagă și, respectiv, Viorel Morari.


Pub