(video) Igor Dodon neagă acuzațiile lui Morari: „Nu vreau să comentez procesele intentate față de unele persoane care au slujit fostului regim”

Igor Dodon neagă acuzațiile fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, cu privire la faptul că dosarul în care acesta este acuzat de abuz de serviciu și fals în acte publice ar fi fost fabricat la comanda sa și a procurorului general, Alexandr Stoianoglo.

Foto: UNIMEDIA

„Tot presa l-a numit procurorul lui Plahotniuc pe parcursul ultimilor 3 - 4 ani. Nu vreau să comentez unele procese care sunt intentate față de unele persoane care au slujit fostului regim. Mă refer la procurori, judecători și așa mai departe. Înțeleg că la moment este o anchetă și au loc unele investigații, o să-i las să se ocupe de acest lucru. Președinția nu s-a implicat, nu se implică și nici nu se va implica în astfel de procese”, a declarat Igor Dodon după ședința Consiliului Republican al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova la care a participat.

Amintim că ieri, 13 ianuarie, Viorel Morari a primit mandat de arestare pe un termen de 20 de zile. Acesta susține că dosarul în care este vizat este unul politic și făcut la comanda lui Dodon și Stoianoglo.

Viorel Morari este suspectat că a acționat în interesul fostului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, pentru a-l proteja de implicare în calitate de bănuit în cauza penală privind frauda bancară.

Cauza penală pe numele lui Viorel Morari a fost pornită la data de 26 decembrie 2019 pentru abuz de serviciu și fals în acte publice din Codul penal.

Procurorul este bănuit că în martie 2017 a primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care a înregistrat-o contrar cerinţelor legale, pornind un proces penal şi ulterior urmărirea penală. Acesta ar fi falsificat în cauza penală mai multe acte procesuale. Toate aceste acţiuni au fost făcute din interese personale, precum şi în interesul lui Vlad Plahotniuc şi a mai multor persoane din anturajul lui, pentru a-i proteja de implicare în calitate de bănuiţi în cauza penală privind frauda bancară — furtul miliardului şi a obstrucţiona cercetarea rapidă, completă şi obiectivă a acestei cauze penale.

În cadrul urmăririi penale, Viorel Morari nu a recunoscut comiterea infracţiunilor de care este bănuit şi la această etapă nu cooperează cu ancheta.

Totodată, Morari a amenințat în timpul urmăririi penale procurorul pe caz în repetate rânduri, fapt ce urmează a fi tratat conform legii.

Amintim că vineri, 10 ianuarie 2020, Viorel Morari a fost recunoscut în calitate de bănuit, audiat şi reţinut pentru 72 de ore. Acum, acesta este deţinut în Izolatorul de urmărire penală din cadrul Direcţiei de poliţie a municipiului Chişinău.

Procurorul a fost suspendat din funcția de șef al Procuraturii Anticorupție la data de 9 decembrie 2019, ca urmare a realizării unor verificări ăn cadrul instituției de către un grup de control.

Ulterior, Morari a fost transferat pentru o lună de zile la o subdiviziune a Procuraturii Generale, în calitate de procuror.


Pub