Plahotniuc a solicitat viză pe 5 ani în SUA cu câteva luni înainte să cadă guvernarea PD

Vlad Plahotniuc și-ar fi planificat plecarea din Moldova imediat după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Dovadă a acestui fapt sunt cererile de vize pentru SUA, trimise de fostul lider al PD, soția și feciorii săi, unei companii specializate din Miami, încă în martie 2019, cu aproape trei luni înainte să cadă guvernul democraților, scrie Anticorupție.md.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit investigației realizate de Centrul de Investigații Jurnalistice, Plahotniuc a înaintat demersurile necesare pentru a-și facilita obținerea vizei de investiții de tip VISA- E2, ce se referă la „investiții substanțiale” pe care candidatul este obligat să le facă pe teritoriul SUA.

Actele de obținere a vizei pentru Statele Unite ale Americii au fost trimise la biroul companiei de consultanță în martie 2019. Conform acestora, Plahotniuc își anunța intrarea în SUA, împreună cu soția și cei doi fii ai săi, la 15 mai 2019. Aceeași sursă arată că fostul președinte al PDM avea intenția să locuiască pe teritoriul SUA cinci ani.

În solicitarea de viză, Plahotniuc a indicat că deține cetățenia Republicii Moldova, a României și a Federației Ruse. Drept serviciu a trecut funcția de deputat în Parlamentul R. Moldova și un salariu lunar de 30.000 de lei. Fostul președinte al PDM a mai indicat că pe parcursul lunilor aprilie–noiembrie 2018 a efectuat cinci vizite în SUA, având șederi de cinci-șase zile.

La rândul său, soția sa, Oxana Childescu, a menționat în solicitare că deține cetățenia R. Moldova, a României și a Federației Ruse. Aceasta a trecut ca viză de reședință Chemin des Mareches 17, Geneva, Elveția, locație descrisă, pe larg, într-o investigație realizată de Rise Moldova.

Fiul său, Timofei, a indicat aceleași cetățenii, că are viza de reședință la adresa din Geneva, că își face studiile la Școala de Business din Lausane, Elveția.

Destinația aleasă de familia Plahotniuc a fost orașul Miami, statul Florida. Reședința din SUA menționată de fostul lider al PD în cererea de viză reprezintă un apartament dintr-un imobil de lux de câteva zeci de etaje în zona de coastă, de la adresa 300 South Pointe Drive, apart. 2103, Miami Beach, FL 33139.

La 13 ianuarie 2020, Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a declarat că SUA l-au inclus pe Vlad Plahotniuc și pe toți membrii familiei sale în lista persoanelor indezirabile pe teritoriul său.

La data de 10 octombrie 2019, procurorii anticorupție au cerut mandat de arestare pe un termen de 30 de zile pe numele lui Vlad Plahotniuc. La 11 octombrie 2019, Judecătoria Chișinău a emis mandatul de arest preventiv, iar la 29 octombrie, el a fost dat în căutare internațională și interstatală de către Centrul Național Anticorupție, după ce nu s-a prezentat la organul de urmărire penală în urma aplicării arestului preventiv.

În luna iulie, anul trecut, deputatul Chiril Moțpan scria că Vlad Plahotniuc „își odihnește mădularele pe cele mai luxoase plaje din lume” și a postat mai multe imagini pe Facebook, în care păreau să apară fostul lider democrat și colegul său de partid Constantin Țuțu. Și fostul premier Ion Sturza susținea că Plahotniuc se află în Miami, Statele Unite și că ar avea „demult interese de business acolo”.

Vlad Plahotniuc este plecat din Republica Moldova aproximativ din ziua când Guvernul Filip și-a anunțat demisia. Potrivit unui comunicat al PD, Vlad Plahotniuc a plecat din Republica Moldova pentu câteva zile, pentru a-și vedea familia, fără a menționa țara destinație. Ulterior, Plahotniuc a scris că „are nevoie de timp pentru a-și securiza familia”.


Pub