Cazul Rvajitin: Solicitarea Chișinăului privind moldoveanul răpit de structurile transnistrene, fără răspuns de mai bine de două săptămâni

Reprezentanţii politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chişinăului şi Tiraspolului s-au întrunit, astăzi, într-o nouă şedinţă de lucru, la sediul Misiunii OSCE din Tiraspol. Vicepremierul pe reintegrare, Alexandru Flenchea, a reiterat subiectul moldoveanului răpit de structurile de pe malul stâng al Nistrului.

Foto: europalibera.org

Reprezentantul Chișinăului a abordat tematica respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană, reiterând cazuri individuale, inclusiv cele ale cetățenilor moldoveni Alexandr Rjavitin și Oleg Horjan, și cu apelul de a se implica activ pentru a restabili și protecja drepturilor fundamentale ale acestora.

Acum 4 zile, Alexandru Flenchea a menționat că la 30 decembrie a expediat demersuri în adresa negociatorului din partea Tiraspolului, Vitali Ignatiev, și a Misiunii OSCE în Moldova, solicitând celei din urmă să îl viziteze pe Alexandru Rjavitin, în cazul în care se confirmă informațiile privind reținerea și detenția lui. Până acum, însă, nu a venit niciu răspuns.

Tânărul, care a evadat în 2015 din structurile paramilitare din stânga Nistrului, a fost răpit din propria casă din localitatea Pervomaisc, din regiunea transnistreană, la 18 decembrie curent, atunci când a mers să-și viziteze rudele. Din cele aflate de rude de la persoane terțe, tânărul ar fi fost reținut de către structurile de forță ale administrației din stânga Nistrului și acum este deținut în „Izolatorul de detenție provizorie al miliției din Tiraspol”.


Pub