Asociația Judecătorilor „Vocea Justiției” sesizează CSM despre presiuni asupra judecătorului Mihai Murguleț

Asociația Judecătorilor „Vocea Justiției” face un apel public în adresa Consiliului Superior al Magistraturii, dar și în adresa întregii societăți, despre presiuni ce ar fi fost comise față de judecătorul Mihai Murguleț, care anul trecut a semnalat mai multe ilegalități în sistemul judecătoresc.

Foto: mold-street.com

Ieri, Mihai Murguleț a scris că în septembrie 2019 un individ necunoscut l-a atacat și i-a fracturat mâna. Un alt caz de intimidare ar fi spargerea geamului de la birou. Murguleț mai susține că biroul său a fost supus unui control „în lipsa oricărei proceduri disciplinare, civile sau penale”.

Potrivit deputatului Sergiu Litvinenco, procurorii au respins plângerea din iunie 2019 a judecătorului Mihai Murguleț, prin care acesta semnala o serie de acţiuni pretins ilegale ale conducerii judecătoriei Chişinău, a Curţii Supreme de Justiţie şi a Inspecţiei Judiciare.

„După mai multe luni de „analiză profundă”, procurorii au emis ordonanță de refuz în pornirea urmăririi penale și de clasare a procesului penal deshis pe marginea notei informative/plângerii lui Mihai Murguleț”, a scris deputatul.

Asociația Judecătorilor „Vocea Justiției” spune că CSM „nu a întreprins măsuri eficiente pentru a identifica imixtiunea neadmisă în actul de înfăptuire a justiției, nu a asigurat securitatea judecătorului denunțător, astfel dând un semnal negativ întregului sistem judecătoresc, precum că „cei care îndrăznesc să denunțe imixtiunea ilegală sunt pedepsiți” (din cele publicate- în cazul judecătorului M.Murguleț, pe lângă intimidările profesionale, acesta a suferit și un atac la integritatea fizică-corporală), iar cei care pun presiuni asupra judecătorilor sunt protejați”.

În luna iunie 2019, Mihai Murguleț a denunțat ilegalități ca abuz de putere, trafic de influență și imixtiune ilegală în actul de înfăptuire a justiției din partea fostului președinte al Curții Supreme de Justiție, Ion Druță, fostului președinte al Colegiului de evaluare a performanțelor judecătorilor, Oleg Sternioală, din partea președintelui Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu și vicepreședinților Judecătoriei Chișinău: Corneliu Guzun, Dorin Dulghieru, Ghenadie Pavliuc și Vitalie Stratan.

În urma sesizării lui Murguleț, la 25 iunie 2019, mai mulți magistrați, printre care Ion Druță, Nicolae Clima și Oleg Sternioală, au fost înlăturați temporar din funcție. La ora actuală, Druță este cercetat penal pentru îmbogățire ilicită, iar Sternioală pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari.

Mihai Murguleț / Sursa:Facebook


Pub