(studiu) Temperatura apelor oceanice, la cel mai ridicat nivel în 2019

Temperatura apelor oceanului planetar a atins, în 2019, cea mai ridicată valoare din istoria înregistrărilor meteorologice, iar ritmul încălzirii acestora se accelerează, potrivit unui nou studiu publicat, informează DPA.

Foto: Steve De Neef

Anul trecut, temperatura apelor oceanelor a fost cu circa 0,075 grade Celsius mai mare decât media perioadei 1981-2010, conform unui studiu publicat în revista Advances in Atmospheric Sciences.

Cercetătorii au calculat că, pentru a atinge această temperatură, oceanele ar fi înmagazinat 228 de sextilioane de jouli, de circa 3,6 miliarde de ori cantitatea de căldură degajată de bombardamentele atomice de la Hiroshima, transmite Agerpres.

"Această încălzire măsurată a oceanelor este de necontestat şi reprezintă o dovadă în plus a încălzirii globale", a precizat Cheng Lijing, autorul principal al studiului şi profesor asociat la Institutul de Fizică Atmosferică din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe.

Cercetătorii au comparat totodată datele din perioada 1987-2019 cu intervalul 1955-1986. Concluzia a fost că, în ultimele şase decenii, perioada de încălzire recentă a fost cu circa 450 de procente mai ridicată decât episoadele anterioare de încălzire, ceea ce sugerează o creştere majoră a ritmul încălzirii globale.


Pub