02:06:25 25.04.2024
Stiri

Socialiștii își cântă OSANALE și anunță prioritățile pentru anul 2020: „Consolidarea statalității R. Moldova, garantarea statutului de neutralitate și abrogarea Legii antipropagandă”

Partide/Comunicate 14.01.2020 17:02 Vizualizări1644 Autor: Ziarul National
Socialiștii își cântă OSANALE și anunță prioritățile pentru anul 2020: „Consolidarea statalității R. Moldova, garantarea statutului de neutralitate și abrogarea Legii antipropagandă”


Reprezentanții Consiliului Republican al Partidului Socialiștilor (PSRM) au stabilit astăzi prioritățile formațiunii pentru anul 2020, printre acestea numărându-se „consolidarea statalității”, „garantarea statutului de neutralitate”, „adoptarea Legii cu privire la funcționarea limbilor”, dar și „abrogarea Legii antipropagandă”.

În debutul ședinței, reprezentanții PSRM și-au adus laude pentru că au ajuns să dețină cele mai importante funcții în stat.

„În premieră, reprezentanții PSRM ocupă funcțiile de președinte și vicepreședinte ai Parlamentului. Candidații care au fost sprijiniți de PSRM conduc acum municipiul Chișinău, Autonomia Găgăuză, 21 de raioane, 19 orașe, inclusiv opt centre raionale și 190 de sate. În paralel cu aceste procese, constatăm o situație istorică fără precedent în țara noastră. Pentru prima dată președintele R. Moldova, Igor Dodon, ales cu votul direct al majorității cetățenilor, a obținut posibilitatea să acționeze bazându-se pe sprijinul majorității parlamentare. Noile condiții politice oferă premisele favorabile pentru desfășurarea unor ample reforme social-economice”, se arată într-un comunicat de presă al PSRM.

De asemenea, socialiștii spun că vor rămâne în continuare consecvenți în ceea ce privește „consolidarea statalității R. Moldova”. „Noi solicităm tuturor partenerilor internaționali ai țării noastre să respecte suveranitatea și Constituția statului. Considerăm categoric inacceptabilă imixtiunea externă în afacerile interne ale R. Moldova. 2. Garantarea statutului de neutralitate al R. Moldova. Noi avem convingerea că Moldova trebuie să-și apere statutul său de neutralitate militară și să nu adere la alianțe militar-politice. Pledăm împotriva participării ostașilor moldoveni în exerciții militare, desfășurate sub egida blocurilor militar-politice”.

Totodată, socialiștii promit o economie dezvoltată, medicină și educație de calitate, dezvoltarea regiunilor, dar și pacea interetnică. „Avem convingerea că doar înțelegerea interetnică și egalitatea civică ne vor ajuta să unificăm țara și într-un final să ajungem la reglementarea problemei transnistrene. Considerăm necesară adoptarea Legii cu privire la funcționarea limbilor. Totodată, ne pronunțăm pentru adoptarea pachetului de legi privind statutul Găgăuziei, în forma în care a fost coordonat de Comisia mixtă a Parlamentului și a Adunării Populare a Găgăuziei, cu participarea experților europeni. Și susținem abrogarea așa-numitei„Legii anti-propagandă”, care poartă un caracter discriminatoriu și lovește, în primul rând, în cetățenii țării noastre”.

Socialiștii au reiterat că optează pentru o politică externă echilibrată. „Susținem inițiativa președinților Rusiei și Franței, Vladimir Putin și Emmanuel Macron, privind formarea unui singur spațiu continental de la Lisabona la Vladivostok. O prioritate absolută pentru noi este menținerea calității de membru a Moldovei la CSI și participarea la noi proiecte de integrare în CSI, în special Uniunea Euroasiatică, unde R. Moldova a obținut statutul de observator. Ne pronunțăm pentru dezvoltarea deplină a parteneriatelor strategice ale țării noastre cu țările vecine România și Ucraina, cu Federația Rusă, UE, SUA, Republica Populară Chineză, Republica Turcia. În același timp, considerăm că este important ca R. Moldova să-și respecte obligațiile în temeiul tuturor acordurilor internaționale, ca un partener extern de încredere.

PSRM face apel către toate forțele politice și civice, care pledează pentru apărarea statalității Republicii Moldova, pentru echitatea socială, pacea interetnică și pentru valorile tradiționale să contribuie prin unificarea forțelor la protejarea statalității și la consolidarea societății”, se mai arată în declarația socialiștilor.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md