marți, 16 aprilie, 2024
29.4 C
Chișinău
HomepageAgroEcopH-ul solului - importanță, cum poate fi reglat

pH-ul solului – importanță, cum poate fi reglat

Recomandate

Reacția solului depinde de raportul dintre concentrația ionilor de H+ și OH-. Când proporția ionilor de H+ este este mai mare – reacția solului devine acidă, iar când predomină ionii de OH-, reacția este alcalină.

De la teorie la practică, cunoașterea reacției solului (pH-ului) prezintă o deosebită importanță pentru fermieri, astfel aceștia pot determina dacă o anumită cultură se potrivește sau nu pentru terenul pe care îl au.

În general, majoritatea plantelor cultivate preferă soluri cu pH-ul neutru, slab acid sau slab alcalin (6,3-7,5). Plantele de cultură precum cartoful, secara sau ovăzul preferă solurile acide, iar gutuiul sau migdalui slab alcaline. În continuare sunt prezentate ce soluri (în dependență de pH) sunt potrivite pentru fiecare cultură.

Ce fel de soluri preferă fiecare cultură în dependență de pH, Sursă tabel: Pedologie, Gh. Blaga, Cluj Napoca 2005

*criofil – soiurile adaptate pentru zonele mai reci, rezistă la temperaturi reduse;

*termofil – soiurile ce preferă temperaturile înalte și sunt pretabile pentru zonele mai calde.

Este recomandat de a semăna/planta o anumită specie realizând analiza solului. Totuși, solurile ce au reacție acidă (cu valori de pH sub 6) sau cele cu reacție alcalină (pH-ul mai mare de 8) necesită ameliorare.

În acest scop se folosesc amendamente pe bază de calcar, pentru solurile acide, sau sub formă de gips, fosfogips pentru solurile alcaline.

Află aici despre Cum apreciem caracteristicile solului fără dispozitive – 6 metode.

 *Amendament – substanță ce se încorporează în sol pentru a schimba unele însușiri nefavorabile ale acestuia, în vederea îmbunătățirii condițiilor de nutriție ale plantelor.

Amendamentele utilizate în agricultura ecologică, dar și convențională

Sursă tabel: Sistemul de agricultură ecologică, Chișinău 2018

Ameliorarea solului este necesară deoarece atât în agricultura organică, cât și convențională, un sol sănătos ce asigură recolte înalte este un sol cu biotă (organisme vii), iar bacteriile – cele mai folositoare microorganisme pentru sol preferă mediul neutru și slab acid (valorile de 6-8 ale pH-ului), pe când ciupercile se dezvoltă la o reacție acidă (4-5).

Totodată, consumul elementelor nutritive de către plante depinde nemijlocit de pH. Calciul și magneziul sunt ușor asimilate de către plante la pH-ul de 7 – 8,5, azotul la pH-ul de 6,0 – 6,8, fosforul 6,5 -7,5, potasiul la pH-ul mai mare de 6, iar oligoelementele sunt asimilate mai ușor în mediul acid și mai greu în mediul alcalin.

Astfel, în cazul în care veți administra anumite îngrășăminte, acestea ar putea să nu ofere efectul dorit din motiv că pH-ul nu este favorabil. Solurile alcaline, din cauza că conțin sodă, pot arde rădăcinile plantelor sau produce blocarea elementelor ca zinc, cupru și bor.

Ar putea să-ți placă să citești și despre Mulcirea solului în jurul pomilor în livezi – avantaje.

Surse articol: Pedologie, Gh. Blaga, Cluj Napoca 2005; Sistemul de agricultură ecologică, Bios, Chișinău 2018; Particularităție agriculturii organice, Chișinău 2003.

Acest material este realizat în cadrul proiectului ”InfOrganic Moldova 2020-2022”, implementat de A. O. „Educație pentru Dezvoltare” (AED), cu suportul financiar al Fundației ”Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED). AED mulțumește Agrobiznes pentru produsul elaborat.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco