Transgaz din România a amânat pentru 2021 finalizarea interconexiunii gaziere cu Moldova

Compania Transgaz a modificat termenul de construcţie şi dare în exploatarea a infrastructurii gaziere necesare pe teritoriul României pentru asigurarea cu gaze naturale a Republicii Moldova prin conducta de interconexiune Iaşi-Ungheni-Chişinău, scrie mold-street.com.

Foto: Romania Insider

Astfel, dacă anterior termenul indicat era finele anului 2019, acum este anul 2021, arată Planul de dezvoltare a Sistemului Naţional de Transport gaze naturale din România pentru perioada 2019-2028 elaborat de Transgaz şi aprobat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Valoarea totală estimată anterior la 174,25 milioane de euro a rămas neschimbată. Potrivit documentului în anii 2013-2018, au fost realizate lucrări de 2,18 milioane de euro, iar în 2019 urmau a fi efectuate lucrări de circa 24,29 milioane de euro.

Proiectul constă în realizarea următoarelor obiective pe teritoriul României:

- construirea unei conducte de transport gaze naturale noi DN 700, Pn 55 bar, pe direcția Onești-Gherăești în lungime de 104 km. Traseul acestei conducte va fi paralel în mare parte cu conductele existente DN 500 Onești–Gherăești;

- construirea unei conducte noi de transport gaze naturale DN 700, Pn 55 bar, pe direcţia Gherăești–Lețcani în lungime de 61 km. Această conductă va înlocui conducta existentă DN 400 Gherăești–Iași pe tronsonul Gherăești–Lețcani;

- construirea unei Stații de comprimare gaze noi la Onești, având o putere instalată de 6 MW, 2 compresoare de câte 3 MW, unul activ si unul de rezervă;

- construirea unei Stații de comprimare gaze noi la Gherăești, având o putere instalată de 4 MW, 2 compresoare de câte 2 MW, unul activ și unul de rezervă.

Pe teritoriul Republicii Moldova lucrările de construcție a conductei Ungheni-Chişinău au început un an în urmă cu construcţia sediului administrativ al Vestmoldtransgaz, iar ultimul lot din proiect şi-a găsit antreprenorul abia la finele anului trecut.


Pub