Procurorii cer mandat de arestare pe numele lui Viorel Morari: Fostul șef PA a fost audiat

Procurorii vor solicita astăzi, 13 ianuarie, mandat de arestare pe un termen de 30 de zile pe numele fostului șef al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari. Responsabilii de la Procuratura Generală (PG) susțin că Morari a fost pus sub învinuire pentru pentru abuz în serviciu și fals în acte publice, după care a fost audiat în această calitate.

Foto: UNIMEDIA

Totodată, după ce Vasile Foltea, avocutul lui Viorel Morari, a declarat pentru Anticoruptie.md precum că nu l-a asistat pe clientul său în momentul reținerii și la audieri, menționând că acestuia i-ar fi fost impus un avocat din oficiu, Procuratura infirmă acest lucru și consideră ordonanța emisă de procuror conformă cerințelor Codului de procedură penală, poziția apărării fiind subiectivă, care încearcă să inducă opinia publică în eroare, utilizând în acest sens forța mediatică

Procuratura Generală anunță că sâmbătă, 11 ianuarie, a avut loc examinarea cererilor lui Viorel Morari privind recuzarea procurorilor Renata Anici, Vladislav Căruceru, Carolina Vidrașcu, care fac parte din grupul care exercită urmărirea penală în această cauză.

Astfel, Procuratura a respins toate cele 3 cereri ca nefondate din motiv că:

  • au fost examinate materialele cauzelor la care a făcut trimitere Viorel Morari, în care s-ar fi pretins că au fost implicați primii doi procurori – ambele gestionate de procurorul din Procuratura Anticorupție, G. Niculiță – și a fost constatată inexistența informațiilor sau probelor relevante ori concludente ce ar confirma implicarea acestora în acțiunile vizate. În această ordine de idei, în lipsa niciunuia din motive de recuzare, toate 3 cereri au fost respinse.

Tot sâmbătă, Viorel Morari a fost pus sub învinuire pentru abuz în serviciu și fals în acte publice, după care a fost audiat în această calitate.

De asemenea, a fost înaintat și demersul pentru plasarea acestuia în arest pentru 30 de zile, iar examinarea lui urmează să aibă loc azi.

Șeful PA, Viorel Morari, suspendat temporar din funcție, este suspectat că a acționat în interesul fostului lider al partidului democrat, Vlad Plahotniuc, pentru a-l proteja de implicare în calitate de bănuit în cauza penală privind frauda bancară.

Cauza penală pe numele lui Viorel Morari a fost pornită la data de 26 decembrie 2019 pentru abuz de serviciu și fals în acte publice din Codul penal.

Procurorul este bănuit că în martie 2017 a primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care a înregistrat-o contrar cerinţelor legale, pornind un proces penal şi ulterior urmărirea penală. Acesta ar fi falsificat în cauza penală mai multe acte procesuale. Toate aceste acţiuni au fost făcute din interese personale, precum şi în interesul lui Vlad Plahotniuc şi a mai multor persoane din anturajul lui, pentru a-i proteja de implicare în calitate de bănuiţi în cauza penală privind frauda bancară — furtul miliardului şi a obstrucţiona cercetarea rapidă, completă şi obiectivă a acestei cauze penale.

În cadrul urmăririi penale, Viorel Morari nu a recunoscut comiterea infracţiunilor de care este bănuit şi la această etapă nu cooperează cu ancheta.

Totodată, Morari a amenințat în timpul urmăririi penale procurorul pe caz în repetate rânduri, fapt ce urmează a fi tratat conform legii.

Amintim că vineri, 10 ianuarie 2020, Viorel Morari a fost recunoscut în calitate de bănuit, audiat şi reţinut pentru 72 de ore. Acum, acesta este deţinut în Izolatorul de urmărire penală din cadrul Direcţiei de poliţie a municipiului Chişinău.

Procurorul a fost suspendat din funcția de șef al Procuraturii Anticorupție la data de 9 decembrie 2019, ca urmare a realizării unor verificări ăn cadrul instituției de către un grup de control.

Ulterior, Morari a fost transferat pentru o lună de zile la o subdiviziune a Procuraturii Generale, în calitate de procuror.


Pub