(video) Înconjurat de mascați, Viorel Morari a făcut primele declarații: Fostul șef al PA îi acuză pe Dodon și Stoianoglo că i-ar fi fabricat dosarul

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari, susține că dosarul în care este cercetat penal pentru abuz în serviciu și fals în acte publice este unul politic și ar fi fost inițiat la comanda procurorului general, Alexandr Stoianiglo, și a președintelui țării, Igor Dodon.

Foto: Alexandr Roșco/facebook

În timp ce era escortat de mascați la Judecătoria Ciocana, Viorel Morari a reușit să ofere câteva declarații jurnaliștilor. Astfel, procurorul a menționat că se declară nevinovat în privința acuzațiilor aduse și că dosarul în care este cercetat penal este unul politic, executat la comanda lui Igor Dodon, dar și conducerii Procuraturii Generale.

De menționat că niciunul dintre cei vizați nu a răspuns acuzațiilor aduse.

În aceste clipe, are loc ședința de judecată în care Procurorii solicită mandat de arestare pe un termen de 30 de zile pe numele lui Viorel Morari. Responsabilii de la Procuratura Generală (PG) susțin că Morari a fost pus sub învinuire pentru pentru abuz în serviciu și fals în acte publice, după care a fost audiat în această calitate.

Viorel Morari este suspectat că a acționat în interesul fostului lider al partidului democrat, Vlad Plahotniuc, pentru a-l proteja de implicare în calitate de bănuit în cauza penală privind frauda bancară.

Cauza penală pe numele lui Viorel Morari a fost pornită la data de 26 decembrie 2019 pentru abuz de serviciu și fals în acte publice din Codul penal.

Procurorul este bănuit că în martie 2017 a primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care a înregistrat-o contrar cerinţelor legale, pornind un proces penal şi ulterior urmărirea penală. Acesta ar fi falsificat în cauza penală mai multe acte procesuale. Toate aceste acţiuni au fost făcute din interese personale, precum şi în interesul lui Vlad Plahotniuc şi a mai multor persoane din anturajul lui, pentru a-i proteja de implicare în calitate de bănuiţi în cauza penală privind frauda bancară — furtul miliardului şi a obstrucţiona cercetarea rapidă, completă şi obiectivă a acestei cauze penale.

În cadrul urmăririi penale, Viorel Morari nu a recunoscut comiterea infracţiunilor de care este bănuit şi la această etapă nu cooperează cu ancheta.

Totodată, Morari a amenințat în timpul urmăririi penale procurorul pe caz în repetate rânduri, fapt ce urmează a fi tratat conform legii.

Amintim că vineri, 10 ianuarie 2020, Viorel Morari a fost recunoscut în calitate de bănuit, audiat şi reţinut pentru 72 de ore. Acum, acesta este deţinut în Izolatorul de urmărire penală din cadrul Direcţiei de poliţie a municipiului Chişinău.

Procurorul a fost suspendat din funcția de șef al Procuraturii Anticorupție la data de 9 decembrie 2019, ca urmare a realizării unor verificări ăn cadrul instituției de către un grup de control.

Ulterior, Morari a fost transferat pentru o lună de zile la o subdiviziune a Procuraturii Generale, în calitate de procuror.


Pub