(foto/video) Protest la Ialoveni, pe cazul morții tânărului de la Costești. „Bandiți, nu minori! Justiție pentru Dumitru!”, scandează oamenii

Zeci de locuitori ai satului Costești s-au adunat în fața Inspectoratului de Poliție de la Ialoveni, pentru a-și exprima nemulțumirea față de felul în care au reacționat oamenii legii în cazul tânărului omorât în bătaie, în noaptea de Revelion.

Foto: captura foto

„Bandiți, bandiți, nu minori! Vrem dreptate! Justiție pentru Dumitru! Moarte pentru moarte!”, au scandat protestatarii.

Oamenii s-au declarat nemulțumiți de felul în care a acționat Poliția imediat după ce a avut loc infracțiunea și se plâng de tergiversarea desfășurării anchetei în cazul lui Dumitru, tânărul bătut la Costești, care ulterior a decedat în spital.

„Să fie reeducați acești copii, ei poate nu sunt vinovați că s-au născut în așa familii. Unii trecând prin greutăți devin foarte buni, extrem de valoroși și omenoși. Alții devin ca niște lupi înrăiți”, a menționat viceprimărița satului Costești Emilia Bivol.

Protestatarii cer desfășurarea unei anchete interne cu privire la lipsa acțiunilor rapide pentru a identifica toate circumstanțele pe urme fierbinți și tragerea la răspundere a tuturor celor implicați: „Cerem explicații publice de ce nu au fost reținuți de la bun început toți cei implicați și s-a reacționat în cazul minorului abia după presiunea publică. Cerem accelerea procedurilor de investigație. Ministerului Justiției, Ministerului Muncii, Parlamentului cerem analiza legislației cu privire la sancțiunea delincvenței juvenile, astfel ca nimeni, inclusiv minorii, să nu se poată eschiva de la răspundere. Pe spatele cuvântului minor s-au făcut o mulțime de crime. La Costești sunt încă mulți minori în stradă, care pot ajunge să comită crime”, a subliniat viceprimărița satului Costești.

În fața oamenilor s-a prezentat comisarul de Ialoveni, care a dat detalii despre desfășurarea anchetei și a anunțat că pe cazul dat este inițiată și o anchetă de serviciu.

După manifestarea în fața Inspectoratului de Poliție, protestatarii au pornit într-un marș al tăcerii, în memoria lui Dumitru, spre Procuratura din Ialoveni.

Tânărul în vârstă de 20 de ani a fost bătut cu o cruzime ieșită din comun în seara de Revelion, de niște consăteni. După cinci zile de comă, victima a murit pe patul de spital.

Făptașii au fost reținuți de poliție, iar unul dintre ei, fiind minor, a fost inițial eliberat, fiind cercetat în libertate. Pe acest caz au fost pornite două cauze penale pentru huliganism şi vătămare corporală gravă, soldată cu deces. Tânărul de 21 de ani riscă până la 15 ani de puşcărie. Acesta fost plasat în arest pentru 30 de zile. Ulterior, la 10 ianuarie, și minorul în vârstă de 16 ani a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile. Procurorii îl învinuiesc de vătămare intenționată gravă a sănătății, care a dus la decesul victimei, precum și de huliganism.

Rudele tânărului decedat au acuzat Serviciul de Urgență și Poliția de ineficiență. Potrivit acestora, serviciile de urgență au fost solictate de două ori. Inițial, un tânar ar fi sunat la 112 și a solicitat ajutor, însă apelul nu a fost luat în serios, pe motiv că tinerii au prezentat suspiciuni operatorului și au considerat a fi unul fals. Mai târziu, o vecină a sunat din nou și tocmai din acel moment apelul a fost înregistrat. De asemenea, rudele lui Dumitru Jomir afirmă că ambulanța ar fi venit după mai bine de o oră de la apel, timp în care victima a fost adăpostită într-un garaj, la podea.

Reprezentanții Serviciului 112 au prezentat înregistrările audio ale apelurilor în cazul respectiv și spun că într-un interval de o oră și 30 de minute, Serviciul unic de Urgență a recepționat în total șase apeluri de la trei persoane în acest caz.

La 15 ianuarie, ministrul de Interne a prezentat detalii despre desfășurarea anchetei, în cadrul unei conferințe de presă. Acesta a menționat că probele existente sunt suficiente pentru a-i deferi justiției pe cei doi învinuiți, însă crima putea fi evitată dacă cei peste 15 martori prezenți la fața locului ar fi intervenit pentru a-i opri pe bătăuși.

Protest la Ialoveni / Sursa:facebook/emily bivol
Protest la Ialoveni / Sursa:captura foto
Protest la Ialoveni / Sursa:captura foto


Pub