Ultima oră! 20 de zile de arest pentru fostul șef al PA, Viorel Morari

Magistrații Judecătoriei Chișinău au admis parțial solicitarea procurorilor privind mandatul de arest pe numele lui Viorel Morari. Prin urmare, fostul șef al Procuraturii Anticorupție va petrece următoarele 20 de zile în detenție. Decizia a fost pronunțată acum câteva clipe.

Foto: UNIMEDIA

Viorel Morari, înainte de a-i fi pronunțată decizia, a menționat că arestul său „nu este exclus” că are loc în legătură cu deschiderea dosarului privinid finanțarea PSRM din exterior.

„Ținând cont de evoluția lucrurilor și de anumite informații care nu le cunoscu eu, da - este posibil ca Stoianoglo să fie omul lui Dodon”, susține Morari.

Fostul șef PA a spus și câteva detalii din dosarul în care este vizat.

„Este vorba de o plângere de a lui Plahotniuc pe numele lui Platon, în privința denunțului calomnios și este vorba doar de începerea urmăririi penale. Începerea urmăririi penale, în sine, nu aduce prejudicii nimănui, chiar și în cazul meu”, a mai adăugat Morari.

Avocații lui Viorel Morari susțin că vor ataca decizia la Curtea de Apel.

Viorel Morari este suspectat că a acționat în interesul fostului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, pentru a-l proteja de implicare în calitate de bănuit în cauza penală privind frauda bancară.

Cauza penală pe numele lui Viorel Morari a fost pornită la data de 26 decembrie 2019 pentru abuz de serviciu și fals în acte publice din Codul penal.

Procurorul este bănuit că în martie 2017 a primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care a înregistrat-o contrar cerinţelor legale, pornind un proces penal şi ulterior urmărirea penală. Acesta ar fi falsificat în cauza penală mai multe acte procesuale. Toate aceste acţiuni au fost făcute din interese personale, precum şi în interesul lui Vlad Plahotniuc şi a mai multor persoane din anturajul lui, pentru a-i proteja de implicare în calitate de bănuiţi în cauza penală privind frauda bancară — furtul miliardului şi a obstrucţiona cercetarea rapidă, completă şi obiectivă a acestei cauze penale.

În cadrul urmăririi penale, Viorel Morari nu a recunoscut comiterea infracţiunilor de care este bănuit şi la această etapă nu cooperează cu ancheta.

Totodată, Morari a amenințat în timpul urmăririi penale procurorul pe caz în repetate rânduri, fapt ce urmează a fi tratat conform legii.

Amintim că vineri, 10 ianuarie 2020, Viorel Morari a fost recunoscut în calitate de bănuit, audiat şi reţinut pentru 72 de ore. Acum, acesta este deţinut în Izolatorul de urmărire penală din cadrul Direcţiei de poliţie a municipiului Chişinău.

Procurorul a fost suspendat din funcția de șef al Procuraturii Anticorupție la data de 9 decembrie 2019, ca urmare a realizării unor verificări ăn cadrul instituției de către un grup de control.

Ulterior, Morari a fost transferat pentru o lună de zile la o subdiviziune a Procuraturii Generale, în calitate de procuror.


Pub