O stea vizibilă cu ochiul liber oferă indicii despre o coliziune în Calea Lactee, acum 11 miliarde de ani

O stea strălucitoare care poate fi văzută cu ochiul liber oferă noi indicii despre o coliziune petrecută în Calea Lactee cu peste 11 miliarde de ani în urmă, susţin astronomii.

Foto: unsplash.com

Steaua, denumită Indi, face parte din constelaţia Indus şi este vizibil din emisfera sudică, scrie Agerpres.

Oamenii de ştiinţă cred că stele precum Indi sunt ''dovezi fosilizate'' şi conţin o mulţime de informaţii despre mediile în care s-au format.

Aceste globuri luminoase din gaz vibrează asemenea instrumentelor muzicale, iar astronomii spun că informaţiile suplimentare pe care acestea le oferă despre rezonanţa naturală a stelelor ar putea clarifica modul în care evoluează galaxiile.

O echipă internaţională de oameni de ştiinţă condusă de cercetători de la Universitatea din Birmingham a folosit date colectate de satelitul TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) al NASA, lansat în 2018.

Cercetătorii au combinat apoi datele colectate de TESS cu informaţiile provenite de la misiunea Gaia a Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), lansată în 2013 în scopul realizării unei hărţi tridimensionale a Caii Lactee.

Echipa de oameni de ştiinţă a descoperit că Indi a luat naştere la începutul existenţei Căii Lactee, însă atunci când galaxia a intrat în coliziune cu o altă galaxie pitică denumită Gaia-Enceladus, mişcarea sa a fost modificată.


Pub