Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc în această seară ajunul Sfântului Vasile
Social 13 ianuarie 2020, 20:12 | 3524

În ajun de Sfântul Vasile pe vechi, elevii de la școala din satul Cruzești s-au strâns într-o ceată și au mers din casă în casă, să le spună gospodarilor ”Semene bune anul are”! ”Este o onoare să vină ceata în familie, mai ales acolo unde sunt fete mari”, spun localnicii, bucuroși că măcar cineva are grijă de păstrarea tradițiilor strămoșești.

După ce au încheiat orele, elevii din satul Cruzești s-au adunat în fața primăriei și au repetat urătura. Apoi, unii îmbrăcați în costume populare, iar alții mascați - au mers pe la casele gospodarilor.

La doar 12 kilometri de Chișinău, tradițiile și obiceiurile nu sunt uitate. Primii care au deschis larg ușa urătorilor a fost familia Untilă.

Tinerii au fost răsplătiți cu dulciuri și cu bani. Gospodarii își aduc aminte cu nostalgie de vremurile când ei înșiși se adunau în cete.

Tinerii nu stau mult pe loc și merg mai departe. De această dată, poarta le-a fost deschisă de familia Grecu. Și ei au fost copleșiți de amintiri.

După ce s-au înfruptat și aici din dulciuri, dar și din fructe, tinerii au ajuns la o altă familie frumoasă.

Petru și Nina Grati marchează Anul Nou pe vechi cu sfințenie. Dacă la sărbătorile precedente, îi vizitau propriii copii, de Sfântul Vasile se mulțumesc doar cu cetele de urători.

Tinerii vor să fie un model și pentru alți semeni. Cunosc tradițiile și speră că prin exemplul lor acestea vor fi transmise din generație în generație.

Cât despre banii câștigați, elevii au scopuri de-a dreptul nobile.

Creştinii ordocşi, care respectă vechiul calendar, sărbătoresc în această seară ajunul Sfântului Vasile. După ce apune soarele, cete de urători pornesc cu "Pluguşorul". În popor se spune că oamenii care primesc urătorii vor fi binecuvântaţi tot anul şi vor fi feriţi de rele. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie