02:58:28 20.04.2024
Stiri

DOC // Materiale DIICOT, DISPĂRUTE la Chișinău: Doi foști procurori generali ai R. Moldova ar fi primit zeci de mii de euro de la firme off-shore, pentru a nu-i trage la răspundere pe cei care au luat credite neperformante de la BEM

Anticorupție 13.01.2020 17:30 Vizualizări9648 Autor: Ziarul National
DOC // Materiale DIICOT, DISPĂRUTE la Chișinău: Doi foști procurori generali ai R. Moldova ar fi primit zeci de mii de euro de la firme off-shore, pentru a nu-i trage la răspundere pe cei care au luat credite neperformante de la BEM Realitatea


Un dosar de 15 volume, care a fost inițiat de către Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism din România (DIICOT) și a fost transmis la Procuratura Anticorupție din Chișinău pe 24 septembrie 2019, a dispărut.

În acest dosar ar figura numele unor ex și actuali procurori cunoscuți, cum ar fi Valeriu Zubco, Eduard Harunjen sau Boris Poiată, fiind demonstrat cu lux de amănunte cum aceștia ar fi primit „otkat” 10 la sută din suma creditelor obținute din BEM, prin compania off-shore „Kelway Trading din Panama”, pentru a nu impune să fie întorși banii furați și pentru a oferi protecție.

Realitatea.md scrie că acest dosar de 15 volume a fost inițiat de către DIICOT la plângerea penală semnată de Denis Urechi, fostul administrator al companiei „ProAquaCom”. Cel din urmă a fost condamnat la 4 ani de închisoare în dosarul frauda bancară, pedeapsă pe care a și ispășit-o, dar pe care o consideră ilegală și care încearcă să-și caute dreptatea prin intermediul organelor din alte țări.

Sursa citată a obținut confirmarea că dosarul cu pricina a fost redirecționat către Procuratura Generală a Republicii Moldova pe data de 24 septembrie 2019.



„În decembrie 2018, am fost citat la DIICOT în calitate de martor. Eu le-am spus că sunt gata să fac declarații, dar să fiu recunoscut în calitate de parte vătămată, pentru că acest grup criminal m-a deposedat și pe mine, grup criminal care până la urmă s-a stabilit că sunt procurori moldoveni. Am fost audiat în Federația Rusă cu o lună în urmă, 2019. Tot, inițial, în calitate de martor, pentru că și acolo am solicitat să fiu recunoscut în calitate de parte vătămată.

După audierile din Rusia, m-au citat din nou DIICOT din România. Prin tribunal, s-a obligat DIICOT să inițieze un dosar penal pe foști demnitari din Republica Moldova. Este vorba despre Eduard Harunjen, Boris Poiată și Valeriu Zubco. Sunt și alte nume. Românii au trimis acest dosar cu 15 volume în Republica Moldova în luna septembrie 2019 în adresa Procuraturii Generale.

De la Procuratura Generală până la Procuratura Anticorupție, în gestiunea căreia se voia a fi dat dosarul, cel de-al 15-lea volum s-a pierdut. Eu am sesizat DIICOT că un volum a dispărut, la care procurorii români mi-au dezvăluit că au informații că de fapt tot dosarul, adică și celelalte 14 volume, a dispărut, a povestit Denis Urechi.

DIICOT ar fi probat în materialele trimise către Procuratura Generală pe data de 24 septembrie 2019 că „începând cu 2009 și până-n 2015 procurori-șefi, cum ar fi Boris Poiată, ex-procuror-șef al Procuraturii Anticorupție; Valeriu Zubco, ex-procuror general și Eduard Harunjen, și el ex-procuror general primeau sume de la compania Kelway Trading din Panama între 5.000 de euro și 50.000 de euro”, se arată într-o plângere către noul procuror general, Alexandr Stoianoglo.

Ce au răspuns foștii procurori generali Eduard Harunjen și Victor Zubco, dar și Boris Poiată, aflați AICI.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md